Uskoro skuplji hleb, mleko, meso, komunalije…

 

119Vlada Srbije povećaće PDV na hleb, mleko, meso, komunalne usluge… sa 8 na 10 odsto, dok će na “neegzistencijalne proizvode”, poput kompjuterske opreme, PDV biti povećan sa 8 na čak 20 odsto. Koliko će zbog povećanja poreza poskupeti najosnovnije namirnice videćemo narednih dana, ali udruženja potrošača i poslodavaca ocenjuju da će dodatno biti ugrožen standard ionako osiromašenih građana, kao i da će porasti siva ekonomija.

Prema računici ministra Lazara Krstića prosečna potrošačka korpa od 65.000 zbog većeg PDV-a biće skuplja za 450 dinara, a država od ove mere očekuje dodatni prihod od 200 miliona evra. Međutim, predsednik Centra za zaštitu potrošača Vera Vida kaže da će poskupljenja biti mnogo veća.
– Poskupeće hleb, mleko, mlečni proizvodi, meso, prerađevine, jaja, med, voće, povrće, brašno, žitarice, ulje, masti i drugo. Vlada računa da će potrošačka korpa poskupeti za 450 dinara, ali verujem da će ona biti i skuplja, što će biti dodatno opterećenje za građane – kaže Vera Vida.

 

Ona ističe da će ova mera naterati građane da sve više hrane kupuje na buvljim pijacama na kojima su cene niže i do 30 odsto nego u prodavnicama.
– Sigurni smo da su te mere dobre za Vladu i popunjavanje budžeta, ali za potrošače nisu i biće dodatni udar na njihov novčanik i kućni budžet – rekla je Vida.
Direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić upozorio je da će povećanje PDV-a izazvati dodatni pad prometa u prodavnicama.
– Podsećam da je prethodno povećanje PDV sa 18 na 20 odsto dovelo do dodatnog pada prodaje od četiri odsto – kaže Rajić.
Ekonomisti su podeljeni. Jedni smatraju da će povećanje PDV dodatno ugroziti najsiromašnije delove stanovništva, dok drugi veruju da povećanje PDV ne znači i da će odmah doći do poskupljenja najosnovnijih namirnica. Boško Mijatović kaže da će posle povećanja niže poreske stope PDV poskupeti sve stvari koje spadaju u tu grupu, hrana, komunalije, računari.
– Ovu mera neće bitno pogoditi one boljestojeće građane, ali siromašniji, kojima je hrana veća stavka u budžetu, mogu da očekuju pogoršanje životnog standarda – kaže Mijatović.
S druge strane, Stipe Lovreta smatra da povećanje PDV nije veliko povećanje i da ne bi trebalo bitnije da se odrazi na cene.
– Trgovci ne bi trebalo da automatski ta dva odsto prebacuju na cenu jer oni moraju da računaju i na kategoriju stanovništva sa najnižim primanjima. Ako dođe do porasta cena, time se i kategorije stanovništva sa najnižim primanjima uključuju u ovaj proces sveobuhvatne štednje – kaže Lovreta.
Olivera Ćirković iz “Univereksporta” kaže da će povećanje PDV za dva odsto podići cenu proizvoda isključivo za toliki procenat.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO