Uz pomoć humanih ljudi Palijativni centar dobio više prostora za bolesnike

Dve bolesničke sobe i prijemna ambulanta na odeljenju palijativnog zbrinjavanja opremljeno je uz pomoć sredstava, koje je prikupio novopazarski privrednik Sabahudin Dervišević. Kapacitet ovog centra bio je nedovoljan da primi pacijente kojima je ova vrsta zdravstvene usluge potrebna, te je donacija od velikog značaja za bolje fukcionisanje ove medicinske službe.

Uz pomoć nekoliko privrednika, Novopazarac Sabahudin Dervišević opremio je prostorije u Palijativnom centru. Time je osposobljeno još 5 bolesničkih postelja, kao i prijemna ambulanta, koja je sada funkcionalnija. Ideju za ovu humanitarnu akciju, Dervišević je dobio iz nesrećnog slučaja u njegovoj porodici.

“Moja sestra je bila ovde pacijent, tada su u istoj sobi bili i muškarci i žene. Došao na ideju da uz pomoć mojih prijatelja opremimo još dve sobe, a i ambulantu, kako bi pacijenti dobili ovde bolje uslove”, rekao je Dervišević.

Dervišević kaže da njegov primer treba da slede svi privrednici, koji mogu da pomognu, jer je ovom centru potrebno još bolesničkih postelja.

“Naravno da treba svi da slede ovaj primer kako ne bi došli u situaciju da im ovo odeljenje zatreba ili nekome iz njihove porodice, kako je slučaj bio kod mene”, dodaje Dervišević.

Centar za palijativno zbrinjavanje smešten je na nekadašnjem starom Internom odeljenju. Međutim, nisu sve prostorije opremljene. U funkciji je do sada bilo samo 6 mesta, sada ima 11, ali i dalje nedovoljno za veliki broj pacijenata, koji gravitiraju prema novopazarskoj Opštoj bolnici.

“Zahvaljujem se Sabahudinu, kao i svima koji su obezbedili donacije za ovo odeljenje. Prijemna ambulanta, kao i dve sobe su će nam biti od velike koristi zbog pacijenata, koji ovde borave”, kaže načelnik ovog centra dr Asim Leković.

Palijativni centar u Novom Pazaru otvoren je pre dve godine. Po propozicijama koje je propisalo Ministarstvo bolesnici ovde mogu boraviti 15 dana u toku jedne godine, a o njima se brinu jedan lekar, pet medicinskih sestara i jedan tehničar. Pacijenti, koji su ovde smešteni boluju od teških i neizlečivih bolesti, a medicnisnko osoblje se trudi da im umanji bolove , a njihove porodice da rasterete, jer za ovakve pacijente potrebna je odgovarajuća nega.

Sajma Redžepefendić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO