Uživajte u razotkrivanju Maroka

Maroko je zemlja bogata prirodnim lepotama i nezaboravnim mestima, koja su interesantna za obilazak i razotkrivanje. Za one koji žele da se bliže upoznaju sa marokanskom kulturom i istorijom, naći će stotine džamija, palata i istorijskih mesta u čijem obilasku će uživati.

 

Foto: jonl1973 / flickr.com

Kazablanka
Mnogi ostaju u Kazablanki tek toliko koliko im je potrebno da promene avion ili uhvate voz, ali ova metropola zaslužuje da se u njoj provede mnogo više vremena. Kazablanka možda nije toliko egzotična koliko drugi gradovi u Maroku, ali ona je ekonomski i kulturni centar. Tu se pravi novac, tu je smeštena industrija, tu su smeštene umetničke galerije koje izlažu najbolja dela savremene umetnosti i gde modni dizajneri vole da prikazuju svoje modele.
 

Kasablanka moderan grad  / Foto:UggBoyUggGirl II PHOTO II WORLD II TRAVEL /flickr.com

 

Grad je počeo rapidno da se širi kad je uspostavljen francuski protektorat, i dalje privlači siromašne iz unutrašnjosti koji sanjaju o boljem životu. Stanovnici Kazablanke su kosmopoliti, i otvoreniji za zapadni način života nego u drugim gradovima u Maroku. Evropa im, međutim, nije jedina inspiracija, jer sve više mladih u ovom gradu počinje da shvata da potiču iz zemlje sa fascinantnom istorijom. Kazablanka je grad suprotnosti.

Foto: UggBoy♥UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / flickr.com

 

Saobraćajna vreva, dobro očuvani javni parkovi, široki bulevari, fontane i prelepa kolonijalna arhitektura s jedne strane, a s druge, izbledele fasade u predgrađu u kontrastu su sa hispano-mavarskim i art-deko zdanjima, kao i sa modernističkim obeležjem Kazablanke, velikom i predivno ukrašenom džamijom Hasana Drugog, najvećom u Maroku, a trećom po veličini u islamskom svetu.

 

Džamija Hasana Drugog / Foto: laura0509 / flickr.com

Rabat
Bašte, vrtovi, šetališta, prostrane avenije i veliki broj festivala, glavna su odličja Rabata, grada koji živi punim plućima.

 

Foto: archer10dennis / flickr.com

 

Rabat se pruža duž okeana. Hasanova kula uzdiže se ka nebu, i dominira šetalištem sa mermernim stubovima, ostacima džamije izgrađene u 12. veku, kako bi čitava vojska vladara Jakuba Al-Mansura mogla da se moli. Na šetalištu se nalazi mauzolej Muhameda Petog.

 

 

Mauzolej Muhameda Petog / Foto: cliffwilliams  / flickr.com

U južnom delu grada, vrtovi na Trgu Mečuar, čekaju vas da se prošetate pored kraljevske palate. Obavezno treba posetiti arheološki muzej, u kome se nalaze ostaci iskopina sa nekoliko arheoloških tačaka, kao što su Volubilis i Liksus.

 

 

Volubilis /  Foto: lietmotiv / flickr.com

 

Meknes
Meknes je grad pogodan za život. Uprkos bogatom istorijskom nasleđu, grad je zadržao jednostavnost.

 

Život na ulicama Meknesa / Foto: cytech / flickr.com

 

U 17. veku, sultan Mulaj Ismael odlučio je da od Meknesa načini najlepši i najmoćniji carski grad. I danas, zaštićen sa oko 40 kilometara zidina, grad je sačuvao svoje impozantne spomenike, uključujući brojne džamije zbog kojih ovaj grad zovu „gradom stotine minareta“.

Foto: Adam Jones, PhD. – Global Photo Archive / flickr.com

 

Među njima je Velika džamija, koja je najverovatnije podignuta u 12. veku, a poznata je po svojim mnogobrojnim nadsvođenim lukovima.

Bab Mansur  / Foto: chrismartin76 / flickr.com

Zbog ostataka kraljevske palate Meknes je dospeo na Uneskovu listu svetske baštine. Bab Mansur, koja se smatra jednom od najlepših kapija na svetu, podignuta je početkom 18. veka. Postavljena je na ulazu u ovaj imperijalni grad.

Foto: The Javelina / flick.com

Fes
Marakeš je možda trenutno biser marokanskog turizma, strane diplomate drže svoje ambasade u Rabatu, ali, stanovnici Fesa svako veče odlaze u postelju, kao što su činili vekovima, znajući da je njihov grad pravi centar Maroka. Najstariji od imperijalnih gradova, Fes predstavlja dušu Maroka.

Foto: satanoid / flickr.com

 

Osnovan ubrzo nakon što su Arapi stigli u Severnu Afriku i Španiju, Fes postaje državni religijski i kulturni centar, u kome su ostavile traga svaka od velikih dinastija, kao i njegovi stanovnici, sa korenima u muslimanskoj Španiji i na arapskom istoku.

Foto. satanoid / flickr.com

 

Plodna zemlja oko grada omogućila je njegov brzi napredak, koji se ogledao i u tome što je postajao sve veće kulturno i obrazovno središte. U njemu je osnovan prvi univerzitet na svetu, davno pre Oksforda i Kembridža. Zelena, boja islama, takođe je i boja grada Fesa, koja se nalazi posvuda.

 

 

Foto: satanoid / flickr.com

Marakeš
Od trenutka kad stignete u Marakeš, na svakom koraku nešto će vam obuzimati pažnju, od hipnotizera zmija, kola koja vuku magarci, šarenih taburea od kože i drevnih berberskih lekova za sve, od ljubavnih jada do posekotina.

Foto: jonl1973 / flickr.com

Obilazak počnite od trga Đema el-Fna, i, ukoliko uspete da se provučete između prodavaca vode i sokova, krenite lavirintom uličica, iz kojih ćete sigurno izaći nekoliko sati kasnije, najverovatnije sa urolanim tepihom pod miškom.

Trg Đema el Fna / Foto: michal-osmenda / flickr.com

 

Možda ćete naići na palatu muzej, odsesti u baštenskoj gostinjskoj kući, i probati vruće puževe. Pored obilaska starog dela grada, vredno je, takođe, posetiti i novi deo, gde možete večerati, posetiti umetničke galerije i obići prodavnice gde su cene fiksne.

 

 

Foto: khalid-albaih / flickr.com
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO