Večeras se obilježava Lejletu-l regaib

Počela su tri odabrana mjeseca koja se smatraju vrlo važnim u islamu. Muslimani će večeras obilježiti lejlet-l regaib, koji nastupa prvog četvrtka u prvom od tri odabrana mjeseca, redžebu.

Lejletu-l regaib se obilježava prve noći s četvrtka na petak u redžebu, sedmom po redu mjesecu prema hidžretskom kalendaru i prvom mjesecu od “tri odabrana mjeseca”, koji slijede šaban i ramazan. Lejletu-l regaib se ove godine obilježava u četvrtak, 1. maja. Povodom obilježavanja ove noći i početka tri odabrana mjeseca, u svim džamijama širom Turske biće upriličeni prigodni programi.
Uprava za vjerska pitanja Turske povodom Lejletu-l regaiba priredit će specijalni program u Ulu džamiji u gradu Gaziantep. TRT 1 će uživo prenositi program koji će početi učenjem Kur'ana, a kojem će prisustvovati i predsjednik Uprave za vjerska pitanja Mehmet Gormez.
Muftija u Ankari prof. dr. Mefail Hizli je izjavio da početak razdoblja nazvano “tri mjeseca”, koje muslimani smatraju vrlo vrijednim, predstavlja ulazak u period obnove i bogaćenja u duhovnom smislu.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO