Vladimir Putin po prvi put moćniji od Obame

Predsednik Rusije Vladimir Putin prestigao je svog američkog kolegu Baraka Obamu na “Forbsovoj” listi najmoćnijih političara sveta, našavši se na prvom mestu, prenosi B92.

0848007.73

Ovo je prvi put za poslednje tri godine da se predsednik SAD našao na drugom mestu liste najmoćnijih magazina “Forbs”.

Agencija Frans pres podsetila je da je Putin 13 godina dominirao Rusijom i da je ponovo izabran za predsednika u martu 2012.

Obama, s druge strane, piše francuska agencija, tek se izvukao iz 16-dnevne, mučne blokade vlade, izazvane budžetskom i dužničkom krizom u Vašingtonu.

“Putin je učvrstio svoju kontrolu nad Rusijom, dok je Obamu sačekao nezgodan period, ranije nego što je to uobičajeno za dvogodišnji predsednički mandat – poslednji primer: zbrka zbog blokade vlade”, piše “Forbs”.

AFP podseća da je Rusija dodelila azil bivšem agentu američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvardu Snoudenu, kojeg SAD traže zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

“Mesec dana kasnije, Putin je opet izvukao keca iz rukava, sprečivši Obamu da napadne Siriju zbog proizvodnje hemijskog oružja”, ocenjuje agencija.

“Svi koji su pratili ovogodišnju partiju šaha zbog Sirije i curenja informacija, shvatili su promenu dinamike moći pojedinca”, naveo je “Forbs”.

Na trećem mestu “Forbsove” liste najmoćnijih političara našao se predsednik Kine Si Đinping, koji će, kako se očekuje, vladati tokom cele decenije u kojoj bi Kina mogla da zaseni SAD, kao najveća svetska ekonomija.

Na četvrtom mestu je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, a na petom nemačka kancelarka Angela Merkel.

Na listi se našlo i 13 novih ličnosti, među kojima su direktor kompanije “Samsung” Li Kun-Hi na 41. mestu i nigerijski milijarder Aliko Dangote, najbogatiji čovek u Africi, na 64. mestu.

Na “Forbsovoj” listi najmoćnijih ima samo devet žena, iako one čine polovinu svetske populacije.

izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO