Vučić: Zakon o radu za sedam dana

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Zakon o radu, u narednih sedam dana, stići u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen u parlamentu.

“Zakon će naići na otpore u delu društva, ali nijedna ozbiljna, temeljna promena, koja donosi dobro nije prošla, a da nije nailazila na najveće moguće otpore”, rekao je Vučić na skupu koji je organizovala Američka privredna komora.

Vučić je izjavio da je Zakon o radu sve vreme bio predmet razgovora sa sindikatima i da ne misli da je bilo ko dobio prioritet pri pisanju Zakona o radu, već da su prioritet Srbija i njeni građani, a da se sa sindikatima razgovaralo sve vreme.

“Video sam se sa Ljubisavom Orbovićem, Branislavom Čankom… U nečemu se slažemo, u nečemu ne, ali, to nije veliki problem”, rekao je Vučić i dodao da će sednica Socijalno-ekonomskog saveta biti održana iduće sedmice i da će, nakon toga, zakon biti usvojen na vladi i ući u skupštinsku proceduru.

Vučić je rekao da je interes da zakon bude najboji mogući za poslodavce i one koji ulažu novac, ali i za radnike, mlade ljude, kao i starije koji su izgubili posao, kako bi lakše mogli ponovo da ga nadju.

On je rekao da će u narednih mesec dana biti završeni Zakoni o privatizaciji i o stečaju, kao i da se radi na Zakonu o planiranju i izgradnji.

Premijer Srbije se zahvalio Američkoj privrednoj komori na doslednoj podršci izmenama radnog zakonodavstva, i dodao da su mnogi u Srbiji licemerno povukli podršku koju su prvobitno pružili tim izmenama.

Radna grupa za izmene Zakona o radu, u kojoj su predstavnici dva reprezentativna sindikata, poslodavačkog udruženja i države, mesecima je pokušavala da pronađe konenzus o spornim članovima zakona, do čega nije došlo.

Posle odluke Vlade Srbije da Predlog izmena Zakona o radu bude zaključen i bez dogovora partnera u dijalogu, predstavnici sindikata su naveli da nisu zadovoljni takvom situacijom i tražili od vlade da povuče izmene inače će izaći na ulice.

“Ne zna se kada će smanjenje plata u javnom sektoru”
Upitan da li će biti smanjenja plata u javnom sektoru od 10 odsto, kao što je najavljivano, Vučić je rekao da se ne zna kada će tačno biti, ali da svakako neće u junu ili julu.

On je istakao da ne krije da bi to bila dobra mera za javne finansije, a “da li će je biti, to ćemo da vidimo”.

Vučić je rekao da će još neko vreme ostati na snazi solidarni porez.

Upitan da li će paket fiskalne konsolidacije koji je najavljen za kraj leta i početak jeseni biti dovoljan da smanji deficit u meri u kojoj to MMF očekuje, Vučić je odgovorio: “Nadam se da da i da će razumeti našu situaciju”.

“Radiće se sa MMF-om i Svetskom bankom, jer moramo da vodimo računa o tome, ali i o životu običnih ljudi. Teško je napraviti balans, te mere se odnose na žive ljude”, naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa povećanjem paušala za pojedine delatnosti, Vučić je rekao da će do septembra biti usvojeni propisi o poreskoj predvidljivosti, te da, nakon toga, lokalne samouprave neće

“Imaćemo najbolje podsticajne mere”
Vučić je poručio da će Srbija imati najbolje podsticajne mere u regionu i da je namera da se reformski zakoni usvoje u naredna dva meseca.

Vučić je rekao da je da pred nama odluka o sprovođenju fiskalne konsolidacije, u kasno leto odnosno ranu jesen.

“Moraćemo da pronađemo načine, sem poboljšanja poslovnog ambijenta, kako da povećamo rast i zaustavimo recesiju pošto će se mere odraziti na smanjenje tražnje”, rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija imati najbolje podsticajne mere u regionu i naveo da će, budući investitori moći da računaju i na državne garancije, a ne kao do sad, garancije koje daje lokalna samouprava.

Vučić je rekao da će se raditi na rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju, tako što će se naći strateški partneri gde god to bude moguće i naveo da se nada da će se rešiti i problem Železare u Smederevu, ali i naveo da će se razgovarati o Azotari, Petrohemiji.

Vlada Srbije ima jedan jednostavan zadatak, a to je ne da pobedi na izborima, već da za tri, četiri godine možemo da kažemo “Pogledajte šta smo sve promenili”.

“Računajte na pomoć Amcham”
Izvršna direktorka Američke privredne komore Maja Piščević poručila je da vlada može da računa na članove AmChama i da će ta organizacija održavati sve reformske inicijative.

Ona je, obraćajući se premijeru, rekla da bi trebalo omogućiti da se glas privatnog sektora čuje kroz javne diskusije, jer taj sektor ima pravo i dužnost da učestvuje u kreiranju ekonomskih politika.

Piščević je rekla da zakonodavstvo u Srbiji ne prati potrebe trižišta i dodala da se nada da će novi Zakon o radu, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen, odražavati potrebe privrede.

Govoreći o pomoći komore posle poplava, Piščević je rekla da su članice komore u prvim nedeljama prikupile više od sedam miliona evra pomoći u novču, stvarima i uslugama i najavila da će se ta pomoć nastaviti.

Ona je dodala da smo u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju bili svedoci tragičnih posledica, ali da se dogodio i jedan fenomen – promena svesti, odnosno da su solidarnost, odgovornost, spremnost na pomoć bližnjim došli do izražaja i pokazali da kapacitet za prave vredsnoti srpskog naroda nije izgubljen.

U Američkoj privrednoj komori je 190 kompanija, a zapošljava više od 100.000 građana Srbije.

Prvi potpredsednik AmChama i predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović pozdravio je reforme i najavu novih reformskih zakona i rekao da postoji nekoliko pitanja koja su prioritet za stvaranje boljeg privrednog ambijenta.

Kako je naveo, tu su regulisanje tržišta rada, mere predvidivosti poreskog opterećenja, smanjenje sive ekonomije.

On je rekao da je Američka privredna komora svoje sugestije i predloge dostavila nadležnim ministarstvima za koje smatra da bi trebalo da budu implementirane sa krajnjim ciljem dizanja konkurentnosti I kvaliteta ekonomije.

Petrović je još jednom, ukazujući na potrebu nove zakonske regulative i sprovođenja reformi, podvukao i neophodnost dosledne primene postojećih zakona.

Sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO