Za nju niko nije čuo, a uskoro će biti najmoćnija žena na svetu!

378968_janet-yellen-reuters-1_ff

Dženet Jelen, potpredsednica američkih Federalnih rezervi, mogla bi uskoro da postane najmoćnija žena na svetu. Za suprugu nobelovca Džordža Akerlofa analitičari predviđaju da će se od iduće godine naći na čelu ove monetarne supersile, a mada za nju tvrde da je briljantni stručnjak i jedan od glavnih kreatora aktuelne ekonomske politike SAD, svetska javnost o njoj ne zna gotovo ništa.

Benu Bernankeu, direktoru Federalnih rezervi SAD, koje imaju funciju američke centralne banke, u januaru ističe mandat, a za mesto njegove naslednice analitičari tipuju na Dženet Jelen, koju je za guvernerku 1994. godine imenovao tadašnji predsednik Bil Klinton, a koja se od 2010. godine nalazi na mestu potpredsednice ovog tela.

Jedan od razloga za to je i Bernankeovo odsustvo sa svetskog godišnjeg bankarskog saveta u Džekson Holu, na kom je godinama bio glavni govornik, a gde ga je ove godine zamenila upravo Dženet Jelen.

Ako Obama odluči da je postavi na mesto predsedavajuće Saveznih rezervi, Dženet Jelen će postati najmoćnija žena na svetu, s obzirom na to da je ovo telo, prema rečima poznatog ekonomiste Dejvida Bekvorta, “monetarna supersila koja kroji tokove svetskih finansija”.

Za Dženet Jelen analitičari tvrde da je briljantni ekonomista, što ju je i dovelo do mesta na kome je danas.

– Ona na važne sastanke dolazi sa pažljivo osmišljenim izjavama, uvek savršeno tačna, a oni koji rade s njom, kažu da na aerodrom stiže i po nekoliko sati ranije – piše “Vol strit džurnal”.

Posle diplomiranja na Jejlu 1971. godine, Jelen je pet godina predavala na Harvardu, a između 1976. i 1978. godine je prvi put radila u Saveznim rezervama, gde je i upoznala svog supruga, nobelovca Džordža Akerlofa.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO