Završen maratonski sudski proces čuveni PROCES 13 – VIDEO

Viši sud u Novom Pazaru doneo je odbijajuću presudu u procesu protiv 13 Bošnjaka, čija se nevinost ili krivica u ovom sudu dokazuju već 20 godina.

OSLOBOĐENI SVIH OPTUŽBI POSLE 20 GODINA
OSLOBOĐENI SVIH OPTUŽBI POSLE 20 GODINA 

Time je, veruje se, zbog zastarelosti, stavljena tačka na maratonski sudski proces   koji je u ovom sudu počeo još 1993. godine.

U optužnici, koju je Okružno javno tužilaštvo podiglo u maju 1993. godine protiv 24 Bošnjaka, njima je stavljeno na teret da su pokušali da ugroze teritorijalnu celovitost tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, kao i da su nelegalno posedovali oružje.

Njihov branilac Esad Duljević kaže da je optužba za pokušaj ugrožavanja teritorijalne celovitosti zastarela i da je time slučaj dobio sudski epilog, ali da je u porodicama optuženih ostavio trajne posledice.

„Ono što su oni doživeli kroz ovaj postupak, koji je sudsku praksu u to vreme vratio na srednjovekovna načela, je nenadoknadivo. Oni imaju pravo na neimovinsku štetu, ali bi svaki od njih dao svu svoju imovinu da ne doživi ono kroz šta je prošao. To je bio postupak stida i srama“, rekao je Duljević.

On dodaje da je to bio klasičan politički proces, čiji je primarni cilj bilo rasturanje Stranke demokrtaske akcije, koja je u to vreme imala prebicitarnu podršku Bošnjaka, kao i da se njeni čelnici pohapse.

On tvrdi da je drugi deo ovog postupka karakretisalo nastojanje suda i tužilaštva da se sudjenje održi po svaku cenu, čak kad i za to nisu postojali uslovi.

Podsećamo da je prva presuda doneta 1994. godine i da su tada okrivljeni osudjeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Vrhovni sud Srbije 1996. godine tu presudu je ukinuo i predmet vratio Okružnom sudu na ponovno sudjenje.

Do 2000. godine  predmet je „mirovao“, a u poslednjih 10 godina bilo je više pokušaja  da proces ponovo počne , ali je stalno odlagan jer se svi optuženi  nisu odazivali pozivima.

Odbijajuća presuda odnosi se na 13 optuženih, a to su: Fadil Ugljanin, Hajro Aljković, Džemail Etemović, Rifat Dupljak,  Nedžib Hodžić, Mustafa Alić, Safet Zilkić, Adem Hasić, Hajriz Fejzović, Zekrija Hajrović, Šefkija Rašljanin, Mirsad Hodžić i Šefćet Gračanin.

Istovremeno, sud je doneo rešenje o obustavljanju postupka protiv  Hoda Jakupovića i Zuhdije Hodžića, koji su u medjuvremenu preminuli.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO