Zdrava žena, uspešna biznismenka

Program evropskog partnerstva sa opštinama (EU PROGRES), koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, deo svojih aktivnosti usmerio je ka projektima koji se bave problemima žena u opštinama južne i jugozapadne Srbije.

progres

U Priboju se narednog meseca završava projekat pod nazivoma „Zdrava žena, srećna porodica“, koji realizuje Odbor za rodnu ravnopravnost SO Priboj uz finansijsku podršku ovog donatora. Projekat je počeo u junu i projektni tim je organizovao zdravstvene radinice i kampanju preko lokalnih medija. Radionice su bile posvećene prevenciji raka dojke i raka grlića materice i na njima je učestvovalo više od 120 žena. Tri radionice su održane na seoskom a dve na gradskom području.
– Naziv projekta dovoljno govori.Ukoliko je žena zdrava i porodica će biti srećna. Upravo zato ovaj projekat ima cilj prevenciju bolesti reproduktivnih ženskih organa.

Nažalost, statistički podaci o broju obolelih žena od raka dojke i raka grlića materice su poražavajući kako za opštinu Priboj tako i za celu Srbiju, ističe Zora Ćelović, predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost SO Priboj. Realizacija ovog projekta poklopila se sa akcijom Ministarstva zdravlja Srbije, koje je u tu opštinu uputilo pokretni mamograf, pa je za nešto više od mesec dana preventivni pregled na mamografu uradilo skoro 1.300 žena od 50 do 69 godina.EU PROGRES je pripremio još jedan program namenjen ženama u 25 opština u južnoj i jugozapadnoj Srbiji. Objavljen je poziv za dodelu bespovratnih sredstva za žensko preduzetništvo. Poziv koji se završava 28. oktobra, namenjen je ženama koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja.

EU PROGRES će fiansijski podržati najviše deset projekata čija vrednost će se kretati od 1.500 -4.000 evra i to za nabavku opreme za pokretanje privatnog biznisa. Pravo da konkurišu imaju žene koje se na evidenciji nezaposlenih nalaze najmanje tri meseca u kontinuitetu i mogu da konkurišu samo sa po jednim projektom za pokretanje biznisa u oblasti proizvodnje i usluga.Uporedo sa ovim, raspisan je i poziv za projekte opštinskih saveta za rodnu ravnopravnost. EU PROGRES će finansirati 20 projekat sa po najviše dve hiljade evra po projektu. Projekti saveta za rodnu ravnopravnost treba da obuhvate aktivnosti za unapređenje ove oblasti, učešće žena u donošenju odluka na lokalnom nivou, njihovo ekonomsko osnaživanje i poboljšanje zdravstvene zaštite žena. Prioritet će imati projekti definisani lokanim akcionim planovima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO