Željko Komšić: Neće biti ni mirnog ni nasilnog otcjepljenja RS-a

Podsjećamo da je nedavno Željko Komšić izjavio “da će svako kome je stalo do BiH uzeti oružje i braniti državu ukoliko bi se RS pokušala od nje otcjepiti”.

Na današnjoj konferenciji za medije Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH je rekao kako je to “prijetnja iznutra”.

Željko Komšić član predsedništva i predsednik Demokratske Fronte
Željko Komšić član predsedništva i predsednik Demokratske Fronte

“Pitanje je koga to Komšić poziva da se naoruža i kojim oružjem. Znamo da je pronađena ogromna količina skrivenog oružja kod Tešnja. Pitam i novinare, zašto se za samo jedan dan prestalo pisati o tome i da li je iko imao odgovor kome je trebalo da posluži to oružje. Znamo da se njime moglo ili naoružati nekoga ili švercovati. Pozivam Komšića da povuče svoj poziv građanima da se naoružavaju, jer neće biti shvaćen onako kako bih ja to želio”, naveo je Radmanović.

Na ovu izjavu je reagovao i Komšić koji je rekao da se nada da će konačno političari iz SNSD-a shvatiti težinu priča o otcjepljenju i samostalnosti te eventualne posljedice, kao što je njemu jasno da nema nasilnog ili mirnog ukidanja RS-a, posebno mimo volje ljudi koji tu žive.

“Nema i neće biti ni nasilnog ni ‘mirnog’ otcjepljenja RS-a. Ja sam samo rekao na glas ono što svi znaju i čega se svi plaše u ovoj zemlji. Po ne znam koji put ponavljam, misliti da se mogu ostvariti nečiji nerealizovani ratni ciljevi ‘mirnim’ putem je zloslutno i neodgovorno, prije svega prema svom narodu ali i prema drugim narodima kao i prema svima koji zive u BiH. Od takvih ambicija svi ćemo imati štetu”, rekao je Komšić.

Komšić je zato rekao da je bolje da se zaborave priče o otcjepljenju, ukidanju, daljim podjelama, nametanjima, političkim prevarama i da se svi posvete pravom poslu.

“U ovom trenutku to je, prije svega, borba protiv bijede, siromaštva i nepravde svake vrste koju osjećaju gotovo svi naši građani”, rekao je Komšić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO