Zimska guma sa šiljcima koji se aktiviraju na dugme

Kompanija Nokian Tyres predstavila je revolucionarni koncept zimske gume koja vozaču omogućava da pritiskom na dugme izbaci šiljke i time poboljša prijanjanje u vožnji po snegu i ledu. Kada više nema potrebe za šiljcima, oni se na isti način uvlače nazad u gumu.

Ova tehnologija, koju je Finski proizvođač guma predstavio povodom 80-godišnjice od nastanka prve zimske gume, pruža nagoveštaj onoga što će se događati u budućnosti.

Ideja koja se krije iza ove kombinacije gume bez šiljaka i gume sa šiljcima, jeste da vozač može da prilagodi gume ako dođe do promene uslova na putu.

Pogledajte kako funkcioniše ova revolucionarna guma:

Šiljci se ne koriste na suvom kolovozu i u stabilnim zimskim uslovima ali se oni mogu aktivirati na poledici. Koncept gume sa šiljcima koji se uvlače/izvlače koristi dizajn šare i strukturna rešenja nove Nokian Hakkapeliitta 8 SUV zimske gume sa šiljcima.

Šiljci se istovremeno izbacuju i uvlače na sve četiri gume. Telo šiljka je nepokretno, a pokreće se samo tvrda metalna čivija u sredini šiljka.

“Ovaj koncept gume predstavlja zadivljujuće tehnološko rešenje. On jednog dana može zaista postati stvarnost. Kao pioniri u svetu zimskih guma, želeli smo da pokažemo da je moguće napraviti kombinaciju gume bez šiljaka i one sa šiljcima”, kaže Matti Morri, menadžer tehničke službe za korisnike u kompaniji Nokian Tyres.

Prva zimska guma na svetu napravljena je kako bi savladala nordijsku zimu još 1934. godine. Dve godine kasnije, inženjeri fabrike guma smislili su poboljšano rešenje za vozače putničkih vozila koji su se borili sa klizavima zimskim putevima, i dali mu naziv Hakkapeliitta za sneg.

Danas, Nokian Hakkapeliitta je jedan od najpoznatijih svetskih marki zimskih guma.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO