Zvezda kroz „iglene uši“

Derbi kraj Jošanice, protekao je u „vreloj atmosferi“, međutim, daleko od one, kakva je najavljivana u medijima. Nije bilo 700 Turaka, niti incidenata, ambijent-kakav i priliči ovakvom spektaklu. Nisu izostala „navijačka prepucavanja“, u kojima su prednjačile pristalice Beograđana. Lider se provukao, bukvalno u Novom Pazaru- 0:1, a obilatu pomoć,imao je u sudiji Jovanetiću, koji im je poklonio penal, uz to, domaćina, utisak je oštetio za najstrožu kaznu.

 Posebno je Jovanetić ostao nem na nacionalističke povike navijača Beograđana, koji su u više navrata skandirali ratnom zločincu Ratku Mladiću. Ali krenimo redom.

U prvom poluvremenu, uglavnom dominacija izabranika Slaviše Stojanovića. Neobjašnjivo uplašeni Pazarci su uglavnom bili „u krilu“ svom golmanu Šimić, dok su crveno- beli, lakom i prepoznatljivom pas igrom, za tili čas stizali do protivničkog kaznenog prostora.  U uvodu, Zvezda je uglavnom pokušavala preko desnog boka, dok je domaćin „čekalicom“, vrebao šansu da pripreti. Dodatni hendikep, predstavljala je povreda Stevanovića, koji je već u 12.minutu,morao van terena, a umesto njega, na levom boku, zaigrao je Arifović.
U 14. minutu, Milijaš je lucidno proigrao Pečnika, koji glavom šutira pored gola.
Tri minuta kasnije, poveli su gosti. Milijaš je velemajstorski izveo „slobodnjak“. Sa preko 30 metara, preko živog zida,iskosa sa desne strane, loptu je poslao u desni donji ugao-0:1.

Imali su šansu Beograđani da udvostruče vođstvo nepunih 120 sekundi potom.
Snažno je tukao Mrđa, iskosa sa desne strane,u bliži ugao, Šimić odlično reagovao.
„Buđenje“ Pazaraca, počinje kako se bližio kraj prvog poluvremena.
U 28. minutu, Otašević je morao bolje da reaguje, posle idealnog centaršuta Rusmira.
Iskusni „vezista“ bio je i kreator igre plavih, uz Pavlovića je uporno pokušavao da probije odbranu rivala po desnoj strani.
U 26.minutu,domaćin propušta još jednu šansu, i to veoma dobru. Pavlović je velemajstorski centrirao ka Kecapu,no, kapiten Novog Pazara je zakasnio da zahvati loptu i ugrozi Bajkovića.
U poslednjim trenucima prvog dela,ponovo preti Njegušev tim. Đorđević je snažno šutirao sa preko 30 metara, međutim, Bajković nije imao potrebe da reaguje, pošto je lopta završila kraj okvira njegovog gola.
Drugi deo je u potpunosti pripao Novom Pazaru, ali put do mreže Bajković,kao da je bio začaran.
U 59. minutu, penal, koji je izazvao salvu protesta domaćina. Nakon pada Pečnika, Jovanetić, na opšte iznenađenje pokazuje na belu tačku. Žučni protesti igrača u plavim dresovima, nisu urodili plodom, teatralni Užičanin, bio je neumojliv.  Pravda je, u ovom slučaju, ipak zadovoljena, jer je Šimić odbranio udarac Lazovića, uz oduševljenje pristalica domaćih.
Opet je Jovanetić izazvao gnev Novopazaraca. Ovog puta, nije sankcionisao očigledan prekršaj Kelhara, nad Selimovićem u 74. minutu, a sve mu se dešavalo bukalvo pred očima. Na ošte iznenađenje, samo je pokazao da se igra nastavi.

Do kraja duela, agilni Selimović je pripretio u dva navrata, i to u razmaku od četiri minuta. Bio je nerešiva enigma za odbranu crveno-belih. Najpre je u 81. minutu, nakon solo-akcije, tukao pored stative, sa leve ivice kaznenog prostora, a u 85. pripremio idelanu priliku Pavloviću, koji je zakasnio da loptu prosledi u mrežu. Spasavali su izabranici Slaviše Stojanovića „živu glavu“ na travi Gradskog stadiona i u tome uspe, bukvalno kroz „iglene uši“.
Obilato, utisak je i uz pomoć sudije Jovanetića, koji je, na žalost, bio „centralna figura“ derbija.

Slaviša Stojanović:

“Utakmica je bila čvrsta, na teškom terenu, u fantastičnoj atmosferi. Bilo je mnogo agresivnih duela na sredini terena. Mi smo sve podredili osvajanju tri boda, uspeli smo da posle vodećeg gola sačuvamo svoju mrežu i ostvarimo cilj. Možda smo imali malo i sreće”, rekao je Stojanović novinarima posle utakmice.

Zoran Njeguš: 

“Gol Milijaša nas je presekao. Pred kraj prvog poluvremena stvorili smo neki pritisak, imali polušansu ili šansu, a u drugom poluvremenu nismo imali umešnosti da dođemo do izjednačenja, a možda nam je nedostajalo i kvaliteta”, kazao je Njeguš.


Statistika:

Novi Pazar – Crvena Zvezda 0:1(0:1)

Novi Pazar. Gradski stadion. Strelci: 0:1- Milijaš u 17.minutu. Gledalaca: 6000 . Sudija: Boško Jovanetić (Užice) 5. Pomoćnici: Jovanović (Čačak), Petrović (Užice) Žuti kartoni: Vuković, Selimović (Novi Pazar), Petković, Mijajlović, Kelhar i Kasalica (Crvena zvezda).

NOVI PAZAR: Šimić 7, Đorđević 7, Otašević 7, Mutavdžić 6, Stevanović – (14.Arifović 6), Obrovac 6,5 Kecap 6,5 (68.Popović-), Rusmir 6,5 (46.Selimović 7), Vuković 7, Pavlović 7, Arsenijević 6,5.
,
CRVENA ZVEZDA: Bajković 6, Petković 6,5, Mijailović 6, Lazović 7 (87.Rakić-), Milijaš 7(70.Gogić-), Pečnik 6,5 (74.Kasalica-), Pavićević 6, Ninković 6,  Kelhar 7, Kovačević 6, Mrđa 6.

Igrač utakmice: Dragan Mrđa (Crvena zvezda).

Ovacije Džaji i odbojkašima Novog Pazara

Navijači Novog Pazara znaju da cene i poštuju lik i delo Dragana Džajića. Čim je legendarni fudbaler kročio na Gradski stadion, prolomio se spontani aplauz, što je za svaku pohvalu. Ovacijama su pre početka derbija nagrađeni i odbojkaši Novog Pazara, koji su nedavno izborili plasman u elitu. „Sever“ im je dugo skandirao: Vi ste ponos naše čaršije“.

Bahate Delije

Kabadihijski su gostujući navijači ušli u sektor predviđen za njih na stadionu kraj Jošanice. Neki od njih su odmah po ulasku, pokušali da preskoče zaštitnu ogradu,da čak probiju i tampon-zonu. Utisak je da su iznenadili i pripadnike žandarmerije, koji su tek nakon par minuta, uspeli da ih vrate, u „boks“ na istočnoj tribini. Tom prilikom, jedan od Delija je zadobio, kako smo saznali teže telesne povrede u predelu glave, u nameri da preskoči ogradu.

Prepucavanja

Neizostavan „dekor“ derbija bila su i „prepucavanja“ najvatrenijih pristalica dva kluba, koje su započeli gostujući simpatizeri, istakavši zastavu „Četnici sever“, dok je sa suprotne strane stigao odgovor: „ Nemate šanse u ovoj bitci, ime vam kaže-turski ste konjanici“. Naravno, nije izostalo ni uobičajeno: „Ko ne skače taj je Šiptar“, „Ratko Mladić“, „Jel’ nas čujete, srpske krvi imate“, kao i pevanje četničkih pesama. Do „bliskog susreta“, srećom, nije došlo.

Spektakularna koreografija

Na Gradskom stadionu, spektakularno najavaljena i odrađena koreografija.
Zaviorile su se plavo- bele zastave i kartoni, početkom utakmice, a čim je počela druga polovina derbija, sever i zapad, bili su prekriveni ogromnom zastavom u bojama Novog Pazara.

Svi mediji u Pazaru

Ogromno  interesovanje  medija, privukao je derbi. Prema našim saznanjima, akreditovano je 100 predstavnika „sedme sile“, što je svojevrstan rekord, otkako je Novi Pazar član elite.

E.Nailović,A.Nićifirović

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO