Naslovna Sandžak Novi Pazar 90 hiljada sadnica maline za 55 domaćinstava

90 hiljada sadnica maline za 55 domaćinstava

Poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Novog Pazara dobiće ukupno 90 000 sadnica maline pod pokroviteljstvom Turske agenicija za razvoj TIKA, a kroz projekat koji su zajednički pripremile Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja, Poljoprivredna stručna služba i Agencija za regionalni razvoj Sandžaka SEDA. Sa dobitnicima sadnica maline danas su potpisani ugovori o protokolu i saradnji.

Realizacija projekta usledila je brzo nakon najave i sadnice će dobiti 55 domaćinstava koja će imati i stručnu pomoć za uzgoj malina. Riječ je o pilot-projektu za ovu godinu u okviru kog poljoprivrednici dobijaju kvalitetene i sertifikovane sadnice maline. Cilj projekta je uzgoj maline po uzoru na mjesta u Srbiji koja su ostvarila veliku korist od brojnih malinjaka, rekao je predsjednik PSS Nihad Hasanović.

Kako je najavljeno biće podijeljeno 90 000 sadnica tako da će u prosjeku jedno gazdinstvo imati 1600 sadnica. Procjenjuje se da na ovaj način jedna petočlana il čak sedmočlana porodica na selu može imati dobar prihod i kroz uspješno vođenje gazdinstva kvalitetno živjeti od uzgoja maline.

Prijavljenih je bilo mnogo više, a oni će biti obuhvaćeni narednom fazom projekta malinjaka u okolini Novog Pazara, rekao je iz MOUPU Ismet Sajtarić.

Domaćinstva koja su u okviru ovog pilot projekta dobila sadnice imaće kompletnu stručnu pomoć. Na današnjoj svečanosti prisutni su bili i stručnjaci “Agro eko voće” zadruge iz Arilja koji će savjetima a kasnije i kada se maline budu sadile pomagati našim poljoprivrednicima.

Vrijednost projekta koji finansira Turska agencija za razvoj TIKA je 35 000 eura. Nakon pilot projekta, očekuje se realaizacija drugog, u okviru kog će sličnim sadnicama biti pokrivena skoro sva poljoprivredna gazdinstava na teritoriji grada koja su bila zainteresovana i za učešće u pilot projektu.

izvor: rtvnp.rs

Exit mobile version