Naslovna Vijesti Abu Hamza tuži BiH zbog osmogodišnjeg pritvora

Abu Hamza tuži BiH zbog osmogodišnjeg pritvora

Sarajevo – Bivši pripadnik odreda “El mudžahedin“ Sirijac Imad Muhamed el Husin, poznatiji kao Abu Hamza namerava da tuži Bosnu i Hercegovinu, pišu “Večernje novosti“.

Abu Hamza namerava da tuži BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i tražiti odštetu za vreme provedeno u Imigracionom centru u Sarajevu.

Prema nezvaničnim informacijama Abu Hamza će tražiti odgovornost države zbog pritvora u trajanju od osam godina koje je proveo u Imigracionom centru, a iz kojeg je nedavno pušten na slobodu.

Abu Hamza je uhapšen još 2008. godine pod optužbom da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, ali protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Pušten je nakon što je na snagu stupio novi zakon o strancima, koji je usklađen s direktivama Evropske unije.

Njime je definisano da strani državljani mogu biti zadržani u pritvoru najviše 18 meseci. U prilog Abu Hamzi idu i neke ranije odluke Ustavnog i Suda Bosne i Hercegovine.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je “Novostima” da Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar o mogućim tužbama.

Inače, pre Abu Hamze, odštetu od BiH zatražio je i Tarik al Savah, koji je u BiH izručen u februaru, nakon što je proveo u Gvantanamu 13 godina robije.

izvor: B92/Večernje novosti

Exit mobile version