Naslovna HRONIKA “Balkanski lavovi” zaduženi za napade po Evropi, tvrde italijanski obaveštajci

“Balkanski lavovi” zaduženi za napade po Evropi, tvrde italijanski obaveštajci

“balkanski-lavovi”-zaduzeni-za-napade-po-evropi,-tvrde-italijanski-obavestajci

BEOGRAD – Italijanske obaveštajne službe objavile su izveštaj po kome na Balkanu postoji najmanje 20 džihadističkih ćelija, među kojima se izdvaja grupa “Balkanski lavovi”, piše današnji Blic.

Kako se navodi, ta grupa se označava kao “inkubator pretnji po Evropu” i njen zadatak je da “ojača periferne zglobove” terorističke organizacije Islamska država (ISIS) po evropskim gradovima.

Pod tim se podrazumeva organizacija i realizacija terorističkih napada na Starom kontinentu, piše beogradski list.

Kako se navodi, “glava” te grupe je na Kosovu i Metohiji, dok joj se ćelije i članstvo nalaze po Albaniji i među albanskim stanovništvom u Severnoj Makedoniji.

Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam kaže da su ćelije, poput “Balkanskih lavova”, poprilično konspirativne i da često uopšte nemaju mnogo članova – od pet do osam ljudi.

“Najčešće te jedinice nemaju nikakvu međusobnu komunikaciju, nego svaka koordinira samo sa nadređenima. Razlog za to je da ih obaveštajne službe ne otkriju i ne spreče u aktivnostima”, naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, postoji osovina potencijalnih terorista na zapadnom Balkanu koja najviše privlači pažnju.

“Ta osovina se proteže od BiH preko Sandžaka koji obuhvata Rašku i deo Crne Gore ka Kosovu i Metohiji, sa kracima u Severnoj Makedoniji i Albaniji. Prema podacima određenih službi, vehabije postoje i među Romima i Aškalijama čak i u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Kruševcu i drugim gradovima”, istakao je Radulović za Blic.

Kako kaže, radikalni islamizam koristi male i siromašne zajednice da razvije svoju ideologiju.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version