Naslovna Vijesti Berlin uzvraća: Turski otpravnik poslova “na raportu”

Berlin uzvraća: Turski otpravnik poslova “na raportu”

Otpravnik poslova Ambasade Turske u Berlinu, pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke na razgovor.

To je učinjeno posle oštrih izjava turskog predsednika i drugih zvaničnika povodom rezolucije Bundestaga kojom se priznaje “turski genocid nad Jermenima” , saopštilo je nemačko ministarstvo.

Pošto je Ankara prošle nedelje svog ambasadora iz Berlina “pozvala na konsultacije”, otpravnik poslova njene ambasade je pozvan “na razgovor” o “razvoju događaja poslednjih dana i reakcija na rezoluciju Bundestaga o Jermeniji” izglasanu 2. juna, navelo je nemačko ministarstvo.

Turskom diplomati čije ime nije objavljeno je ukazano da “poslednje (turske) izjave o nemačkim poslanicima nisu u skladu s tradicionalno bliskim odnosima i s poverenjem između Nemačke i Turske, i izazivaju nerazumevanje”, naveo je isti izvor.

Nemačka vlada juče je kao “neshvatljivu” ocenila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da nemački poslanici turskog porekla koji su podržali rezoluciju o genocidu, u stvari podržavaju kurdski terorizam. Neki poslanici su se žalili da su dobili veliki broj pretnji smrću preko društvenih mreža, a policija planira da im obezbedi ličnu zaštitu, kažu nemački mediji.

Erdogan je prošle nedelje izjavio da treba analizirati krv nekih nemačkih poslanika turskog porekla koji su glasali za rezoluciju “Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. godine”, na predlog vladajuće konzervativno-socijaldemokratske koalicije i opozicione Stranke zelenih.

Turska koja je svog ambasadora u Berlinu odmah posle glasanja “pozvala na konsultacije”, ne priznaje taj masakr kao genocid i ponavlja da je broj žrtava preuveličan, kao i da ih je bilo na obe strane.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je rekla da su izjave turskog predsednika “neshvatljive”.

Erdogan je pored ostalog rekao da Nemačka treba da preispita sopstvenu istoriju, pozivajući se na nacistički holokaust.

Merkel je danas odgovorila da se parlament pozvao na nacistički holokaust u svojoj rezoluciji i da se Nemačka ne samo suočila sa svojom nacističkom prošlošću, nego smatra da je dužna da to i dalje čini.

“Jednostavno nalazim da su optužbe, odnosno izjave turske strane neshvatljive”, rekla je Merkel.

izvor: B92

Exit mobile version