Naslovna Vijesti Hronika BG: Potvrđene optužnice džihadistima iz Srbije

BG: Potvrđene optužnice džihadistima iz Srbije

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Gorana Pavlovića zvanog Abdulah i Rejhana Plojovića zvanog Bato zbog više krivičnih dela terorizma.

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv Pavlovića i Plojovića, koji su u bekstvu i za njima će biti izdata poternica.

Oni se terete za krivična dela terorističko udruživanje u vezi sa krivicvnim delima terorizam, vrbovanje i obučavanje za vršenje teroristickih dela i finansiranje terorizma.

U saospstenju se precizira da je sud ispitujući optužnicu po službenoj dužnosti, ocenio da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka pružaju dovoljan osnov zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivicna dela koja su im optužnicom stavljena na teret.

Optužnica tereti Pavlovića i Plojovića da su se sa više za sada neidentifikovanih lica, kao i sa još petoricom ranije optuženih, udružili radi terorizma, vrbovanja i obučavanja za teroristička dela i finansiranja terorizma.

Protiv petorice ranije optuženih – Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Izudina Crnovršanina i Ferata Kasumovića – optužnica je podignuta početkom 2013. godine.

Pavlovic i Plojovic optuženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića pocetkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za teroristicke – “Islamska država Iraka i Levanta” i “Front Al-Nusra”, koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države – kalifata.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više gradana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema dokazima prikupljenim tokom istrage, optuženi Goran Pavlovic i Rejhan Plojović su se u drugoj polovini 2013. godine, u Siriji, pridružili teroristickoj organizaciji, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je predložilo spajanje postupka po ovoj optužnici sa postupkom koji se vodi po optužnici protiv okrivljenih Abida Podbičanina i ostalih.

Exit mobile version