Naslovna Vijesti BH erlajnz leti u stečaj

BH erlajnz leti u stečaj

Međunarodni aerodrom Sarajevo uputio je Opštinskom sudu u Sarajevu predlog za otvaranje stečaja nad državnom avio-kompanijom “BH erlajnz”.

To je potvrđeno iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koji od “BH erlajnza potražuje oko 6,5 miliona KM.

Ovo je urađeno nakon što je Vlada FBiH zadužila Međunarodni aerodrom Sarajevo da razmotri mogućnost pokretanja stečaja “BH erlajnza” s obzirom na teško stanje avio-kompanije, čiji dugovi, kako je ranije rekao i ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Denis Lasić, premašuju 40 miliona KM, dok su sa druge strane imovina i kapital firme vredni oko 18 miliona KM, uključujući i “jedan i po avion”.

“Nakon izvršenog preispitivanja zakonskih uslova, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo konstatovao je da su ispunjeni uslovi Zakona o stečajnom postupku u Federaciji BiH, te je Opštinskom sudu u Sarajevu upućen predlog za otvaranje stečajnog postupka nad JP ‘BH erlajnz'”, saopštili su iz sarajevskog aerodroma.

Mada su predstavnici radnika ranije isticali da neće prihvatiti stečaj i likvidaciju, predstavnici sindikata kažu da neće imati proteste, jer više nema efekta s obzirom i na to da je u preduzeću ostalo svega 45 radnika.

Sindikati kažu i da su radnici poslednju platu dobili za septembar ili oktobar, a doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje nemaju skoro četiri godine.

Najveći dug “BH erlajnz” ima prema firmi HETA iz ugovora o finansijskom lizingu za dva aviona, blizu 25,5 miliona KM, a ovaj kredit se, kako je rekao Žiga, prestao plaćati još 2012. godine. Drugi najveći potražilac je Međunarodni aerodrom Sarajevo, dok se stranim dobavljačima duguju 4,2 miliona KM, radnicima za plate 2,7 miliona KM, a “BH pošti” oko 1,4 miliona KM.

izvor: B92

Exit mobile version