Naslovna Vijesti BIH / Turski državljanin: Baščaršija je moja, sve je ovo moje

BIH / Turski državljanin: Baščaršija je moja, sve je ovo moje

Da je u Bosni i Hercegovini pa i u njenom glavnom gradu sve moguće pokazuje primjer od prije nekoliko dana.

Naime, obratila nam se L.G.(identitet poznat redakciji op.a.), suvlasnica kuće, a koja se nalazi u ulici Patke na Baščaršiji, jer je turski državljanin Recep Erdeniz, vlasnik nekoliko hotela i poslovnih objekata u Sarajevu, naredio svojim radnicima da skinu i ukradu vrata koja se nalaze između međuprostora njene i još jedne kuće

U tom međuprostoru počeo je bez građevinske dozvole graditi stepenice koje vode prema njegovoj kući.

Erdeniz: Deportovan iz BiH

– U kuću koju je kupio Erdeniz ulazi se sa druge strane. Ovaj međuprostor oduvijek je postojao, a 80-tih godina i bivši vlasnici te kuće su pokušali na svoju ruku graditi stepenište iako se zna koliko zakonom mora biti predviđen razmak između dvije kuće. Inspekcija je i tada donijela rješenje da se to sruši a nakon toga stavljena su vrata da bi se taj međuprostor zaštitio, kazala nam je L.G., pokazujući papire iz tog perioda.

 

No, prije nekoliko dana L.G. je nazvala njena tetka na mobilni telefon koja živi u toj kući i kazala joj da neko gradi nešto u tom međuprostoru.

– Kada sam došla vidjela sam nekoliko radnika koji su spustili merdavine sa terase kuće koju je kupio Erdeniz i tako su ušli u međuprostor i počeli graditi stepenište. Pitala sam ih šta rade oni su rekli da im je rekao Erdeniz da grade. Nazvala sam policiju koja je obustavila radove.

Krađa vrata

No, nakon dva dana vrata su izvaljena i ukradena. Komšije su mi rekle da su ih ubacili u neki kamion i odvezli. Opet sam nazvala policiju, koja je došla i obavila uviđaj.

Međuprostor u kojem su bez dozvole počeli graditi stepenice

Tada mi je Erdenizov rođak, koji je također državljanin Turske, kazao: “Ovo je sve moje, moje…Sve je ovo moje, čitava Baščaršija”. Drugi mušakarac mi je kazao: “A ti, hoćeš li da ti malo svratim u tvoju sobu”, ispričala nam je L.G.

Policija je ponovo obavila uviđaj a na lice mjesta je izašla i inspekcija.

Poziv od policije koji je dobila L.G.

– Sada sam dobila poziv da u policiji dam izjavu kao svjedok protiv Erdeniza i ostalih u krivičnom djelu teška krađa. No, kako sam čula Recep Erdeniz je deportovan iz Bosne i Hercegovine zbog kršenja zakona. Želim da upozorim građane šta rade strani državljani u našoj zemlji misleći valjda da je BiH divlji zapad, kazala je na kraju razgovora L.G.

Autor: Am. KOVAČ – avaz.ba

Exit mobile version