Naslovna Vijesti Svijet Bošnjaci u Minhenu “Maršom mira” odali su počast žrtvama genocida

Bošnjaci u Minhenu “Maršom mira” odali su počast žrtvama genocida

U organizaciji bošnjačkog džemata Fedžr, Bošnjaci u Minhenu i ove godine “Maršom mira” odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Kolona od nekoliko hiljada ljudi, predvođena imamima bošnjačkih džemata bavarske prijestolnice, marširala je u nedjelju gradom.

Nakon komemorativnog skupa, obavljena je dženaza u odsustvu.

Nakon dvosatnog marša kroz centar grada, održan je komemorativni skup s prigodnim programom u velikom parku Theresienwiese.

Učesnicima su se obratili Izet ef. Bibić, imam džemata Fedžr , i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić, saopćeno je iz Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Oni su s posebnim akcentom ukazali na požrtvovanost majki Srebrenice, Žepe i Višegrada u borbi za istinu i pravdu.

– Bošnjaci u Minhenu su i ovoga puta dokazali visoku svijest, čvrstu povezanost s domovinom kao i umijeće i znanje u obilježavanju ovog za Bošnjake značajnog i povijesnog datuma – kazao je Atlagić.

Broj učesnika na sada već tradicionalnom “Maršu mira” u bavarskoj prijestolnici ponovo je nadmašio prethodnu godinu.

Kolonu je osiguravala policija koja je istakla visoki nivo organizacije i dostojanstven karakter ovog skupa.

“Srebreničku dovu“ u završnom dijelu programa proučio je imam džemata Tevhid Mirzet ef. Džafić, nakon čega se kolektivno pristupilo klanjanju dženaze u odsustvu.

Slični skupovi održani su i prethodnog dana u njemačkim gradovima Ofenbah i Bielefeld. A u svim džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj održano je dostojanstveno obilježavanje Dana genocida u Srebrenici.

Exit mobile version