Naslovna Vijesti Hronika Bramerc: Srbija nije ispunila obaveze i izručila radikale

Bramerc: Srbija nije ispunila obaveze i izručila radikale

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija morao bi hitno da pronađe rešenje ukoliko Srbija uskoro Haškom tribunalu ne isporuči troje radikala optuženih za nepoštovanje suda, kako bi taj predmet bio gotov pre novembra 2017. za kada je planirano da Tribunal završi sa radom, naveo je predsednik Haškog suda Karmel Ađijus u svom šestomesečnom izveštaju.

Taj izvešetaj, zajedno sa izveštajem glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca biće danas predstavljen u Savetu bezbednosti UN, piše Danas.

I u Bramercovom izveštaju se ističe da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema tribunalu i izručila “troje optuženih” i naglašava da se “Tužilaštvo nada da će se ova situacija hitno rešiti kako bi se Srbija vratila na status pune saradnje”.

Sudija Ađijus objašnjava SB UN da su Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić optuženi za nepoštovanje Tribunala jer su zastrašivali svedoke u predmetu njihovog lidera Vojislava Šešelja, koji je u međuvremenu oslobođen.

Bramerc u izveštaju navodi da Srbija nije u potpunosti sarađivala sa Tribunalom “zbog svog kontinuiranog neuspeha da izruči troje optuženih”, navodeći da je Tužilaštvo zbog toga veoma zabrinuto.

Glavni tužilac je podsetio da je predsednik Tribunala u oktobru prošle godine prijavio Srbiju SB UN jer nije ispunila obaveze iz Statuta.

izvor: n1

Exit mobile version