Naslovna Vijesti Svijet Bugarska uvela obavezno glasanje na izborima

Bugarska uvela obavezno glasanje na izborima

A Serbian voter casts her ballot at a polling station in Belgrade on March 16, 2014. Voters in Serbia cast their ballots in snap polls Sunday, with the ruling Serbian Progressive Party (SNS) tipped to gain on a wave of public support after successfully opening talks on EU membership. Some 6.7 million voters are called to the polls to elect a new 250-seat parliament with a four-year mandate in early vote called after Belgrade launched talks in January with Brussels to join the European Union. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Bugarska je izmenila izborni zakon, koji sada građane obavezuje da učestvuju na izborima i izađu na glasanje. Ukoliko to ne učine slede sankcije u vidu novčanih kazni.

Građanima Bugarske koji ne izađu na glasanje sledi novčana kazna od 25 evra ili privremeno ukidanje socijalne pomoći. Za invalide i starije od 80 godina nisu predviđene kazne.

Bugarski parlament je većinom glasova uveo elektronsko glasanje, mašinsko izjašnjavanje i prebrojavanje rezultata izbora.

Obavezno glasanje je uvedeno u više zemalja sveta kako bi se povećala niska izlaznost birača. Glasanje je obavezno u Grčkoj, Kipru, Italiji, Luksemburgu, Danskoj, Belgiji, Finskoj, Brazilu, Čuleu, Argentini, Australiji i mnogim drugim zemljama.

izvor: N1

Exit mobile version