Naslovna Vijesti Davutoglu: “Turska će uvek gledati najviše interese Srbije”

Davutoglu: “Turska će uvek gledati najviše interese Srbije”

Beograd — Turski premijer Ahmet Davutoglu navodi da je Balkan u periodu preispitivanja subverzivne šeme odnosa iz kojeg su kulminirala bolna iskustva iz devedesetih.
“Preispitivanje bilateralnih odnosa i oživljavanje saradnje su dva glavna elementa ovog novog shvatanja. Srbija je predvodnik u tome. Cenimo napore srpske vlade da pokrene i održi približavanje sa susedima u regionu na osnovu konstruktivnog pristupa uspostavljanju dobrih odnosa i unapređenju saradnje”, rekao je Davutoglu za “Danas”.

Kako kaže, odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine su strateški važni za budućnost Balkana i otuda približavanje Beograda i Sarajeva ima moć da ojača ukupnu stabilnost u regionu.

Učešće premijera Aleksandra Vučića na obeležavanju dvadesete godišnjice Srebrenice, a nakon toga poseta Beogradu trojice članova bosanskog Predsedništva osnažili su, kako je naveo Davutoglu, proces približavanja uzajamnom dobrom voljom i konstruktivnim namerama.

S druge strane, dodao je, približavanje Srbije i Albanije je paralelan kolosek interakcije “koju Beograd vešto vodi u svom holističkom pristupu stabilnom i naprednom Balkanu”.

“U celini narod i vlada Srbije mogu biti spokojni da će Turska uvek našim odnosima pristupati visoko uvažavajući najbolje interese Srbije. Dela govore više od reči: naši napori da uspostavimo tešnju saradnju u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina ukazuju na naše opredeljenje da promovišemo integraciju Srbije u njen region i u Evropu”, rekao je turski premijer.

On je najavio de je predviđeno da se u januaru 2016. otvori zajedničko Trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, uz velikodušnu podršku poslovne zajednice.

“Svi takvi koraci čine se u svetlu našeg čvrstog uverenja u nezaobilaznu ulogu Srbije kao garanta mira, dobrobiti i stabilnosti na Balkanu”, dodao je Davutoglu.

Turski premijer je takođe izjavio da njegova zemlja ohrabruje i da će nastaviti da ohrabruje turske firme da više investiraju u Srbiji.

Danas.

Exit mobile version