Naslovna Vijesti Der Spiegel: Turska je za SAD partner i obavještajna meta

Der Spiegel: Turska je za SAD partner i obavještajna meta

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) dugo je špijunirala Tursku kroz dvije obavještajne baze u Istanbulu i Ankari, tvrdi njemački sedmični list “Der Spiegel”.

Posljednji uvid u dokumentaciju koja je u javnost dospjela zahvaljujući Edwardu Snowdenu, bivšem uposleniku NSA, pokazuju da Turska za SAD nije bila samo NATO saveznica, nego i meta jedne velike obavještajne ofanzive, prenosi Spiegel.

NSA je u bliskoj saradnji sa turskim obavještajnim službama u borbi protiv terorizma i regionalnih sigurnosnih prijetnji već decenijama, ali su istovremeno na meti američke špijunske agencije: tursko političko vodstvo, vojska, energetske kompanije i turski obavještajci.

Američka Agencija za nacionanlu sigurnost je uspostavila dva tajna centra za prisluškivanje i digitalni nadzor, pod nazivom “Specijalna služba za prikupljanje” – u Istanbulu i Ankari.

U dokumentu iz aprila 2013. godine, pod oznakom “Državna tajna”, američka administracija je naredila NSA da prikupi obavještajne podatke o Turskoj pod 19 raličitih tema, uključujući i “namjere vodstva”, “Oružane snage Turske”, “vanjska politika” i “energetska sigurnost”.

“Okviri državnih obavještajnih prioriteta” je dokument NSA-a u kome se Turska navodi kao jedna od najčešćih meta u obavještajnim operacijama, prenosi Spiegel. U istoj grupi sa Turskom, koja je NATO saveznica, su i zemlje poput Venecuele i Kube.

Prema informacijama do kojih je došao njemački sedmični list, NSA je u obavještajnim radnjama u Turskoj bila u bliskoj saradnji sa britanskom obavještajnom agencijom, s kojom je dijelila prikupljene podatke.

“Njemačka obavještajna služba, koja je privukla brojne kritike u posljednjih nekoliko sedmica, nakon što su otkrivene njene špijunske aktivnosti u Turskoj, izgleda nije jedina zainteresovana za nadzor vlade u Ankari,” komentari su Spiegela.

Spigel je 16. avgusta objavio kako je njemačka služba BND špijunirala Tursku još od 2009. godine, što je izazvalo velike osude iz zvanične Ankare.

Njemačka kancelarka Angela Markel je odbila komentirati ove tvrdnje, ali se suzdržala i od zvaničnog negiranja. Merkel je i sama, prema informacijama koje je obezbijedio Edward Snowden, bila na meti obavještajnih aktivnosti NSA. Snowden je došao do dokumentacije koja pokazuje da NSA ozvučila telefon njemačke kancelarke.

U oktobru 2013. godine, Merkel je uputila kritike špijunskom programu Sjedinjenih Američkih Država, izjavivši da “špijuniranje prijatelja nije prihvatljivo.”

(AA)

Exit mobile version