Naslovna Featured Istaknuto Digitalizacija kulturne baštine – šansa za razvoj turizma

Digitalizacija kulturne baštine – šansa za razvoj turizma

Digitalizacija kulturne baštine jedna je od glavnih aktivnosti Matematičkog instituta Akademije nauka poslednjih godina. Direktor te naučne institucije Zoran Ognjanović boravio je danas u Novom Pazaru. On se najpre sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem u Gradskoj upravi, potom su zajedno obišli gradski Muzej i Državni univerzitet u Novom Pazaru, a sve u cilju iznalaženja rešenja za digitalizaciju jedinstvenog kulturno-istorijskog blaga, koje ovaj grad poseduje.

Za grad koji je proglašen izuzetnom destinacijom Evrope u Srbiji, koji krasi lepota različitosti i jedinstveno preplitanje kultura, projekat digitalizacije kulturne baštine od velike je važnosti – zaključeno je na sastanku u Gradskoj upravi.

”Sačuvati kulturnu baštinu grada, veliki je zadatak za lokalnu samoupravu, koja vidi šansu u razvoju kulturnog turizma – rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

”Naša obaveza je da sačuvamo kulturnu baštinu za naredne generacije”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Digitalizacija kulturne baštine je, prema rečima direktora Matematičkog instituta Zorana Ognjanovića, izuzetno je važan projekat za čiju realizaciju treba imati i strpljenja.

”Najvažnija je dobra volja da se krene i strpljenje da se taj postupak izgura do kraja. Nema ništa preko noći, ali ako se postavi na zdrve osnove, ja mislim da ova baština, koju smo videli u Muzeju, na spomenicima pod zaštitom UNESKO-a, i u Arhivu, koja je ”na dlanu” svakom ko dođe, je nešto što je veliki izazov i nadam se da će to, polako ali sigurno biti urađeno kao što treba”, kazao je Ognjanović u Novom Pazaru.

Stručna pomoć Matematičkog instituta Akademije nauka od velikog je značaja i za predstavnike novopazarskih kulturnih instiutcija u realizaciji projekta.

Direktor Istorijskog arhiva Zoran Popović izneo je podatak da Arhiv čuva 7-8 hiljada fotografija, te da je to odlična zbirka koja bi mogla na najlepši način da predstavi Novi Pazar.

”To je mogućnost da se u nekom virtuelnom, digitalizovanom svetu može videti razvitak Novog Pazara od kraja 19.veka do današnjeg dana”, kazao je Popović.

Ističući bogatstvo muzejskih eksponata, direktor Muzeja ”Ras”, Fuad Baćićanin rekao je da su oni još prošle godine pokrenuli projekat digitalizacije.

”Ono što ćemo mi moći da predstavimo, retko ko može u našoj zemlji. Zbog toga nas raduje da se o ovim projektima razgovara ovde kod nas u Novom Pazaru, sa onima koji na tom polju mogu da nam pomognu”, kazao je Baćićanin.

Predstavnici Matematičkog instituta Akademije nauka, zajedno sa predstavnicima Uprave grada posetili su i Državni univerzitet u Novom Pazara i sa rektorom, profesorom doktorom Miladinom Kostićem razgovarali o daljoj saradnji.

Exit mobile version