Naslovna Vijesti Drastično smanjena kupovna moć građana

Drastično smanjena kupovna moć građana

A shopping cart is pushed down the aisle in this photo illustration taken at Mercator shopping mall in Ljubljana, January 28, 2014. Having scraped together funds to bail out its banks last month, Slovenia must now sell assets once considered sacrosanct by 2 million Slovenians who, unlike the rest of Eastern Europe, resisted Western capital after the end of the Cold War. Leading local retailer Mercator has been in negotiations since 2011 to be sold to Croatian rival Agrokor. Picture taken January 28, 2014. REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: BUSINESS) - RTX17ZBG

Metodologija obračuna inflacije, koja je prema tvrdnjama Narodne banke Srbije (NBS) usaglašena sa preporukama EU, ne održava stvarno stanje inflacije i kupovne moći građana Srbije, ocenili su danas Udruženi sindikati Srbije Sloga.

“Potpuno subjektivni osećaj gotovo svakog pojedinca u vezi inflacije je da, uprkos stabilnom kursu, sve manje može da kupi za svoju zaradu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zvanični način merenja inflacije u Srbiji Sloga vidi kao cilj pokušaja homogenizacije društva u stvaranju nadrealne slike osećaja opšteg zadovoljstva, što ne odgovara realnom stanju.

“Razumemo napore NBS da zbog lične potrebe održavanja stabilnog kursa i poslovnog ambijenta želi da prikaže privid niske inflacije, međutim, kupovna moć građana se ne može meriti u tabelama i nerazumljivim procentima, već sagledavanjem realnosti”, istakao je sindikat Sloga.

Ukoliko bi kao relevantne parametre, navodi Sloga, uzeli podatke o tome kolike su prosečne zarade i penzije u Srbiji, koliki je stvaran broj zaposlenih i to da jedna prosečna zarada ili penzija ne pokrivaju osnovnu potrošačku korpu, videlo bi se da je kupovna moć građana Srbije u poslednjih nekoliko godina drastično smanjena.

izvor: N1

Exit mobile version