Naslovna Vijesti Ekonomija Država, poslodavci i sindikati nepomirljivi oko plata

Država, poslodavci i sindikati nepomirljivi oko plata

Nema dogovora oko Nacrta zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Najveća prepreka su za sada stavovi Ministarstva finansija.

„Mi nismo mogli ni u jednom momentu da vidimo koliko naša ambicija da budemo zaštićeni Zakonom o radu probija ciljeve onoga što je gospodin Vujović zvao budžetska ograničenja. Dakle, hteli smo da vidimo kolike smo to štetočine tražeći ostvarivanje svojih prava“, kaže Nenad Čanak, predsednik UGS Nezavisnost.

Sindikati ne pristaju da radnici imaju manje prava nego što stoji u Zakonu o radu, niti da koeficijenti na platu obuhvate dodatke, poput minulog rada.

„To nije 0,4 odsto. Ako tu proporciju primenimo i na topli obrok i na regres, onda će zarada biti umanjena 45 odsto“, kaže Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Problemi nastaju i oko obračuna, na primer, bolovanja, koje treba da iznosi 65 odsto od osnovne plate. Pitanje je sa dodatkom ili bez njega. Ministar finansija potvrdio je da se postavlja pitanje na koju osnovicu se taj procenat obračunava:

“Pitanje je da li se to računa na osnovnu platu, bez dodataka za prekovremeni rad, dežurstva itd., koja ulaze u ukupnu zaradu, jer ta sredstva moraju da ostanu nekom drugom. Ako ste vi na bolovanju, onda neko drugi mora da dežura i to mora da se plati”, rekao je Vujović za TV B92.
„Glavni razlog je bio, a tu je Vujović naišao na razumevanje poslodavaca. Otprilike, da parafraziram: ljudi, nema novca“, navodi Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

U Ministarstvu za lokalnu samoupravu nisu određeni da li je moguće uvažiti radničke zahteve: „Da li ugrađujemo i minuli rad u vrednovanje rezultata nečjeg rada ili to razdvajamo, pa posebno vrednujemo rezultat koji neko postigne i sa kojim kvalitetom radi svoj posao, a da izdvojimo kao i do sada minuli rad i da se po automatizmu nekom dodaje zato što dugo radi u sistemu.

I ombudsman Saša Janković ocenio je da Nacrt zakona nije usklađen sa propisima o radu i državnim službenicima i da dovodi do nejasnoća.

Ministar finansija Dušan Vujović, kako tvrde sindikati, rekao je na prethodnoj sednici čak i to, da nezadovoljni Nacrtom zakona “mogu da pronađu drugu državu”. To je, razumljivo, uvredilo državne službenike. Šta je i zašto tačno izrečeno danas nam nije pojašnjeno u ministarstvu. Članovi Socijalno ekonomskog saveta nisu želeli da detaljno govore o toj raspravi, iako su posredno potvrdili da je bilo teških reči.

izvor: N1

Exit mobile version