Naslovna Vijesti Đukanović: Opozicija branila Miloševića a sad se predstavlja kao nosilac progresa

Đukanović: Opozicija branila Miloševića a sad se predstavlja kao nosilac progresa

Predsjednik Vlade i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je u intervjuu Pobjedi da smatra daje od izuzetne važnosti da i u novom sazivu parlamenta bude ubjedljiva većina koja podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore, izgradnju društva vladavine prava i njen demokratski razvoj. Govoreći o političkoj konkurenciji na predstojećim izborima Đukanović ističe da se isti opozicioni lideri koji su branili režim u Beogradu 90-ih sada „lažno predstavljaju kao demokrate i nosioci progresa“.
“Neki djelovi opozicije danas se otimaju o ‘genijalni izum’ formulisan u njihovim sloganima: ‘Mi ili on(i)’. Prepisivački, luzerski pokušavajući da ponove neki od scenarija koji su urodili promjenom vlasti u bližem ili daljem okruženju. Ali, avaj, imaju samo jedan problem. Da objasne što su upravo oni, i DF i Demokrate, u tada drugim formacijama, recimo u Beogradu branili Njega!? A bili protiv demokratske Srbije i demokratske Crne Gore koje su željele i dobile promjene! E, sad se ti isti lideri opozicije u Crnoj Gori lažno predstavljaju kao demokrate i nosioci progresa. Iako su i tada, kao i danas, bili i protiv Evrope i protiv NATO. I što je najteže protiv Crne Gore”, ocjenjuje Đukanović u razgovoru za Pobjedu.
Odgovarajući na pitanje Pobjede kako se suočava sa ključnom porukom političkih protivnika da je najbitnije da dođe do smjene DPS-a i njega kao lidera te partije, Đukanović isitče da nikog ne iznenađuje taj opozicioni zahtjev.
Premijer je podsjetio da je opozicija tvrdila i da je važnije da dođe do smjene vlasti nego do obnove nezavisnosti.
„Sve je za njih manje važno od toga da oni postanu vlast. Manje-više sva opozicija u različitim formama pokušava da svoju vrijednost naglasi time što će osporavati sve što je dosadašnja vlast u Crnoj Gori predvođena DPS uradila za ovu državu. Ali to nije moguće. Jer u Crnoj Gori ne žive ni glupi ni politički slijepi ljudi. Oni će na izborima dati odgovor opoziciji. Problem najvećeg dijela opozicije je što nikako da shvati da se danas ni na Balkanu ne može voditi politika po starim matricama. Matricama koje su politiku izjednačavale sa sposobnošću prevare i manipulacije“, kazao je premijer.
Đukanović navodi da opozicija vjeruje da je ovo odsudan momenat za njih, jer misle da će se ispomoći podudarnošću interesa jedne od velikih sila koja se protivi proširenju NATO.
„Sve su to iluzije. Da bi se osvojila vlast u bilo kojoj državi, mora se dokazati elementarna lojalnost prema njoj. Spremnost da se misli i radi za njeno dobro. Ništa od toga većina lidera opozicije nije pokazala, osim, kako ste i sami primijetili, želje da se po svaku cijenu promijeni vlast, tj. zaposjedne vlast. Dio njih to radi vrijeđajući i ponižavajući Crnu Goru željom da je vrate u fazu primitivizma, divljaštva i služenja tuđim interesima. To Crna Gora niti je zaslužila, niti će to građanska Crna Gora dozvoliti“, poručio je Đukanović.
Lider DPS-a je kazao da planira poseban paket mjera prema socijalno najugroženijima.
„Recimo, prema građanima koji su za potrebe preživljavanja uzimali potrošačke kredite do određenog nivoa. Želimo da im pomognemo u vraćanju obaveza bankama.Podsticaj preduzetništvu je i do sada bio znak prepoznavanja naše politike. Sada nudimo još bolje uslove, mladima, ženama u biznisu… Za one koji imaju visokoškolske diplome već smo ponudili beskamatne kredite. Sad ćemo ih ponuditi i za radnike koji su u tranziciji izgubili posao kao tehnološki viškovi. Daćemo nove olakšice za poslodavce koji zapošljavaju te ljude, s obzirom da se mnogi od njih neće odlučiti da započnu svoj biznis. Dodatno, kreiramo nova rješenja kako bi korisnici kredita IRF mogli ponuditi valjano obezbjeđenje, imajući u vidu da je do sada to bio jedan od najtežih limita ulasku ljudi u svijet preduzetništva i biznisa“, kazao je Đukanović.
On je naglasio da će DPS na ove izbore izaći samostalno.

Exit mobile version