Naslovna Featured Istaknuto DUKIĆ O PONIŠTENOM KONKURSU ZA TUŽIOCE: U novom izboru će striktno biti...

DUKIĆ O PONIŠTENOM KONKURSU ZA TUŽIOCE: U novom izboru će striktno biti vođeno računa i o ravnomernoj zastupljenosti nacionalnih manjina u tim tužilaštvima

Član Državnog veća tužilaca (DVT) Stanislav Dukić izjavio je danas da će novi konkursi za izbor zamenika tužilaca u Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru ubrzo biti raspisani, čim na snagu stupi novi Pravilnik o polaganju ispita kandidata.

On je radiju Sto plus objasnio da su prethodni konkursi poništeni zbog toga što je Ustavni sud suspendovao prethodni Pravilnik, po kojem su kandidati za zamenike tužilaca u novopazarskim tužilaštvima polagali ispit, pa je na osnovu toga doneta privremena mera za obustavljanje svih izbora sprovedenih na osnovu tog dokumenta.

“Doneli smo novi Pravilnik i uskladili ga u potpunosti sa mišljenjem Ustavnog suda. On 15. septembra stupa na snagu i nakon toga će biti raspisana većina poništenih konkursa”, kazao je Dukić.

On je dodao da će konkurs za zamenika u Osnovnom javnom tužilaštvu gotovo sigurno biti raspisan, dok DVT još uvek nije donelo konačnu odluku za Više tužilaštvo.

“U novom izboru će striktno biti vođeno računa i o ravnomernoj zastupljenosti nacionalnih manjina u tim tužilaštvima i primeni člana novog Poslovnika DVT koji tretiraju izbor zamenika u lokalnim samoupravama u kojima je u upotrebi jezik i pismo nacionalne manjine”, istakao je Dukić.

Članom 60 novog Poslovnika DVT predviđeno da taj organ može za zamenika tužioca predložiti najviše rangiranog kandidata one nacionalne pripadnosti čiji bi izbor doprineo srazmernosti nacionalnog sastava ukoliko njegova ocena, odnosno broj bodova, nisu ispod 90 odsto ocene ili broja bodova prvorangiranog kandidata.

Podsećamo da je odluka o poništavanju konkursa za izbor po jednog zamenika tužioca u Osnovnom i Višem tužilaštvu u Novom Pazaru objavljena u poslednjem Službenom glasniku.

rADIO STO PLUS

Exit mobile version