Naslovna Vijesti Politika Dve satnice za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja! Ali šta je uslov?

Dve satnice za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja! Ali šta je uslov?

Vrh Brisela razmatra dva moguća datuma za zakazivanje naredne međuvladine konferencije sa Srbijom, na kojoj bi bila otvorena i prva pregovaračka poglavlja, a to su 25. jun ili 15. oktobar – saznaju “Novosti” iz evropskih diplomatskih izvora.

Sledeće podvlačenje crte na listi zadataka koji su stavljeni pred Beograd i konačno “zakucavanje” termina za naredni korak u integracijama, trebalo bi da bude u martu, kada će se na Evropskom savetu okupiti predsednici i premijeri država članica.

Prema našim saznanjima, iz EU je već signalizirano da će ključ za otvaranje prvih poglavlja, osim primene Briselskog sporazuma, biti i ispunjavanje dodatnih zadataka iz niza oblasti. Tu su, pre svega, bolji tretman za NVO, odnosno veće uključivanje civilnog sektora u pregovarački proces, jača kontrola obaveštajnih službi i medijske slobode.

U narednim nedeljama biće pojačani i pritisci na Beograd da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, posebno kada je reč o sankcijama prema Rusiji. Brisel očekuje i maksimalnu kooperativnost srpske skupštine oko usvajanja zakona i neophodnih propisa za primenu dogovora iz Briselskog sporazuma.

RUMUNSKA RAMPA?

U DIPLOMATSKIM krugovima u Briselu se spekuliše da nije isključeno da u fotofinišu odluke o otvaranju prvih poglavlja, rampu spusti neka od država članica, kao što je to bio slučaj sa Rumunijom, koja je status kandidata za Beograd uslovila rešavanje vlaškog pitanja u Srbiji. Naši izvori tvrde da se i sad na Bukurešt vrše veliki pritisci, pogotovo iz Vašingtona, da ponovo pokrenu ovo pitanje.

TANjA MIŠČEVIĆ, ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA SA EU: GOTOVA ANALIZA 26 POGLAVLjA

Bez obzira na zastoj oko otvaranja poglavlja, te­­­hnički pregovori, tzv. skrininzi, odvijaju se nesmetano. Do sada su u potpunosti završeni skrininzi za 26 od 35 pregovaračkih poglavlja, a do kraja januara u Briselu slede sastanci za još četiri poglavlja – o finansijskim uslugama, o finansijskim i budžetskim odredbama, zaštiti zdravlja i potrošača, kao i o regionalnoj politici.
Kako za “Novosti” kaže Tanja Miščević, šef našeg pregovaračkog tima sa EU, kao što je i predviđeno, do kraja marta će biti završeni analitički pregledi za 35 poglavlja, nakon čega bi i Srbija i EU trebalo da utvrde pregovaračke platforme i započnu sa otvaranjem prvih oblasti.
– Prema ranije dogovorenom redu vožnje, tačka na skrininge za sva poglavlja trebalo bi da bude stavljena 25. marta – kaže Miščevićeva.
Po njoj, bez obzira na usporenost u političkom dijalogu Beograda i Brisela, proces skrininga ništa ne trpi, naprotiv. U naredne dve nedelje trebalo bi da bude završena i druga verzija Akcionog plana za poglavlje 24, o pravdi, slobodi i bezbednosti. Neke članice EU, među kojima prednjači Nemačka, insistiraju da ovo poglavlje, zajedno sa oblastima 23 (pravosuđe i ljudska prava) i 35 (o Kosovu) budu otvoreni prvi.

Sandzakhaber / izvor: Večernje novosti

Exit mobile version