Naslovna Vijesti Ekonomija Ekonomisti: Pravo vreme za prodaju Telekoma

Ekonomisti: Pravo vreme za prodaju Telekoma

Urednik ekonomskog mesečnika “Makroekonomske analize i trendovi” Vladimir Vučković smatra da je sada pravo vreme za prodaju Telekoma Srbije, jer je ta kompanija “dostigla vrhunac i nalazi se na blago opadajućoj putanji”.

“Telekom Srbije ne bi mogao na duže staze u sledećih nekoliko godina da izdrži konkurenciju. Pozivanje na primere drugih država koje u svom vlasništvu imaju slične kompanije, a uspešne, kod nas ne stoji jer mi uporno dokazujemo da nismo sposobni da imamo državu kao dobrog vlasnika”, rekao je on.

Po rečima Vučkovića, Telekomu se nameće preveliki broj zaposlenih, troškovi koji po prirodi ne pripadaju telekomunikacijama, različiti projekti koje Telekom ne bi trebalo da finansira.

“Imajući u vidu tu činjenicu i ovo što smo videli da se oseća neki oporavak i da nismo u toliko jakoj krizi kao pre nekoliko godina u svetu mislim da je dobar trenutak i prava godina za prodaju Telekoma”, rekao je ekonomista.

Na pitanje da li je sada vreme za prodaju Telekoma, saradnik MAT-a, ekonomista Miladin Kovačević je rekao da “izgleda da je prodaja pravi imeperativ” a da je teško reći da li je pravo vreme, jer je još slab oporavak međunarodne ekonomije.

Po njegovim recima, Telekom Srbije je “preduzeće koje izvesno može da bude privatizovano” i koje “nesumnjivo ima svoju vrednost na tržištu kapitala”.

Kooordinator istrazivačkih projekta MAT-a Stojan Stamenković je rekao da bi voleo, ako to već hoće i mora da se proda, da u Telekom dođe jedna ozbiljna i jaka firma. “Ako je zainteresovan Dojče telekom kao što se priča, onda to može da bude dobra stvar”, rekao je Stamenković.

Sandzakhaber / izvor: N1

Exit mobile version