Naslovna Featured Istaknuto Ekshumacija kod Kalinovika: Bošnjaci likvidirani i bačeni niz kanjon rijeke Bistrice

Ekshumacija kod Kalinovika: Bošnjaci likvidirani i bačeni niz kanjon rijeke Bistrice

ekshumacija-kod-kalinovika:-bosnjaci-likvidirani-i-baceni-niz-kanjon-rijeke-bistrice

Nekompletni posmrtni ostaci još dvije osobe ekshumirani su iz masovne grobnice koja je prošlog ponedjeljka otkrivena na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika. Tako su od početka ekshumacije do danas u ovoj grobnici pronađeni posmrtni ostaci ukupno devet osoba.

Ekshumacija na ovom lokalitetu traje već dvije sedmice, a obzirom na činjenicu da se radi o veoma strmom i nepristupačnom terenu koji se prekopava ručno. Upravo zbog toga ekshumacija će biti nastavljena i u narednim danima, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH. Pretpostavlja se da pronađeni skeletni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su likvidirane u ljeto 1995. godine te bačene niz strmu padinu kanjona rijeke Bistrice. Neke od žrtava koje su pronađene bile su vezane žicom, a na skeletnim ostacima su uočena i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja.

Uz posmrtne ostatke pronađeni su i ostaci odjeće kao i neki lični predmeti. Posmrtni ostaci koji su pronađeni prebačeni su u JKP Gradska groblja Visoko radi dalje kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Foto: ilustracija

Exit mobile version