Naslovna Mobile Auto Ekskluzivni Centenario u čast Ferruccia Lamborghinija

Ekskluzivni Centenario u čast Ferruccia Lamborghinija

Stogodišnjicu rođenja svog osnivača, italijanski proizvođač je obeležio novim modelom koji je svetsku premijeru imao na aktuelnom sajmu automobila u Ženevi.

U potpunosti “odeven” u materijal od ugljeničnih vlakana, Lamborghini Centenario teži 1.520 kg, što nije velika masa za jedan superautomobil ove veličine. Ako se zna da njegov motor proizvodi 770 ks, dolazi se do računice da je na svaka dva kilograma mase upregnut po jedan “konj”.

43395706456d6beeed7240697418558_v4_big

Centenario je dizajniran u prepoznatljivom Lamborghinijevom stilu, uz specifične rešetkaste elemente na prednjem i zadnjem delu automobila, kao i na bočnim usisnicma za vazduh.

Tamnosiva nijansa ugljeničnih valakana presečena je kontrastnim žutim linijama kojima su obrubljeni donji elementi karoserije i naglašena bočna ivica krova i A stubova. Pozadi se nalazi spojler koji se u zavisnosti od brzine automobila može automatski izdužiti obezbeđujući na taj način veću silu prijanjanja.

Konstruktivno, Centenario je baziran na Aventadoru SV, a u odnosu na taj model izvršene su i određene izmene u kabini, pre svega na centralnoj konzoli kojom dominira veliki 10,1 inčni ekran osetljiv na dodir.

Automobil je opremljen i sistemom za telemetruju za vožnju po trkačkoj stazi, kao i sa dve kamere koje snimaju čitavu “akciju”.

Motor je takođe preuzet iz Aventadora. Atmosferski 6.5 litarski V12 pojačan je za potrebe Centenaria sa 750 na 770 ks (566 kW), pa automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2,8 s, dok 300 na sat postiže 23,5 s nakon starta iz mesta. Maksimalna brzina je 350 km/h.

Kao što je impresivan u postizanju ubrzanja, Centenario ima i odlične zaustavne karakteristike. Pri brzini od 100 km/h staje posle 30 m, a od 300 do 0 na sat zaustavni put iznosi 290 metara.

U planu je ograničena serija od 40 primeraka – polovina će biti u kupei, a druga polovina roudsteri. Proizvođač tvrdi da su svi auomobili već rasprodati po početnoj ceni od 1,75 miliona evra, bez poreza.

U nastavku, fanovi Lamborghinija mogu da pogledaju ženevsku premijeru Centenaria. Prezentaciju je vodio Stephan Winkelmann, kome je ovo poslednji javni nastup sa pozicije prvog čoveka kompanije, s obzirom da je već postavljen za šefa Audijevog Quattro odeljenja. (Na čelu Lamborghinija zameniće ga Stefano Domenicali, bivši šef Ferrarijevog F1 tima).

izvor: B92

Exit mobile version