Naslovna Sandžak Novi Pazar Epidemija morbila proglašena u Novom Pazaru! Obaveštenje za predškolske i školske ustanove

Epidemija morbila proglašena u Novom Pazaru! Obaveštenje za predškolske i školske ustanove

epidemija-morbila-proglasena-u-novom-pazaru!-obavestenje-za-predskolske-i-skolske-ustanove
Epidemija morbila proglašena u Novom Pazaru! Obaveštenje za predškolske i školske ustanove

Novi Pazar – Treći slučaj zaraze morbilama registrovan je u Novom Pazaru, usled čega je u ovom gradu proglašena epidemija. Dva slučaja zaraze kod dece su u istoj prordici, dok treći slučaj nije povezan sa pretzhodna dva. Radi se o deci koja nisu bila vakcinisana.

– Nakon što je zaraza potvrdjena kod prvog deteta, bolest je potom potvrdjena i kod njegove mlađe sestre. Treće zaraženo dete nije u srodstvu sa prvo dvoje i morbile su potrvdjene u tom slučaju u novopazarskoj bolnici, potvrdjeno je za RINU u Zavodu za javno zdravlje.

Jedini način prevencije ove bolesti jeste vakcinama dece mmr vakcinom. Prvu dozu MMR vakcine u Novom Pazaru primilo je 8% dece, a drugu dozu 57% . Prvi slučaj morbila u Novom Pazaru registrovan je 24.aprila.

– Imali smo dve epidemije 2017. i 2018, sa preko 400 slučajeva zaraze i dva smrtna slučaja. Ono što može biti razlog za brigu jeste da je stepen vakcinicije ispod 60 odsto, a ptrebno je da bude oko 90 odsto. Nemamo kolektivni imunitet. Apelovao bih još jednom na roditelje sa vakcinišu svoju decu, naglašava dr Šefasil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje.

Svim školskim i predškolskim ustanovama na teritoriji Novpog Pazara poslato je obaveštenje o merama predostrožnosti koje je neophodno preduzeti u slučaju proglašenja epidemije.

Exit mobile version