Naslovna Vijesti Erdogan smenio pola vlade

Erdogan smenio pola vlade

Recep Tayyip Erdogan

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan smenio je ukupno 10 ministara, posle velikog korupcijskog skandala, zbog kojeg su ostavke podnela trojica ministara.
Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da je imenovao nove ljude na mesta trojice ministara koji su podneli ostavke – u ministarstvima unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine – kao i da je smenio ministre pravde, saobraćaja, porodičnih pitanja, sporta, industrije i jednog od četvorice potpredsednika vlade, što je gotovo pola vlade, prenosi AFP.

Erdogan je rekao da su u stvari on i njegovi saveznici prava meta istrage povodom velikog korupcijskog skandala koji je potresao vladu, dok ga je opozicija optužila da pokušava da vlada preko “države u državi”.

Erdogan je poručio da pokušaji da njegovo ime bude povezano sa aferom neće uroditi plodom, preneli su turski mediji, javio je AP.

Smene u turskoj vladi dogovorene su na sastanku iza zatvorenih vrata s predsednikom Abdulahom Gulom.

Erdogan, koji je vodi Tursku vladu od 2002. i lider je konzervativne i islamističke Partije pravde i razvoja (AKP), opisao je još jednom tekuću istragu zbog optužbi za korupciju kao “prljavu kampanju protiv njegove vlade”.

Ministar ekonomije Zafer Čaglajan, ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler i ministar za životnu sredinu Erdogan Bajraktar podneli su juče ostavke u okviru istrage velikog korupcionaškog skandala koji potresa vladu Erdogana.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela pre 10 dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliski s Erdoganovom vladom i smenile 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, a do sudjenja na slobodu pustila 33 okrivljenih.

Vlasti su zvanično optužile 24 osobe koje su u pritvoru, medju kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara Čaglajana i Gulera i generalni direktor državne Halkbank banke.

sandžakhaber / izvor: b92.net

Exit mobile version