Naslovna Vijesti EU će nastaviti da pomaže Novom Pazaru

EU će nastaviti da pomaže Novom Pazaru

Delegacija Vlade Srbije za evropske integracije predvođena ministrom bez portfelja Brankom Ružićem sastala se danas sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem, a potom su zajedno pustili u rad novi sistem grejanja u sportskoj hali „Pendik“, koji je ugrađen uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

opština

Delegaciju su činili i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević i zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić.

Na sastanku sa gradonačelnikom Novog Pazara najviše je bilo reči o tome kako najbolje iskoristiti fondove EU. Najavljen je i nastavak saradnje sa EU Progresom preko koga je do sada realizivan veliki broj projekata u Novom Pazaru.

“Želimo od Novog Pazara da napravimo evropski grad, da u njemu žive ljudi koji neguju evropske vrednosti, i drago mi je što smo sa ekipom koja se bavi evropskim integracijama danas dogovorila nastavak saradnje na realizaciji brojnih projekata koje finansira EU” – rekao je prvi čovek Novog Pazara.

Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU istakla je da je Novi Pazar prvi grad u koji je delegacija Vlade Srbije došla kako bi promovisala ali i objasnila o čemu se to pregovara sa EU.

“Na obilazak lokalnih samouprava stavili smo akcenat, jer su upravo one bitne za proces EU integracija i primene svega onoga što se dogovorimo na sastancima sa predstavnicima Evropske unije. Važno je da sami građani budu uključeni u ovaj proces i saznaju o čemu se tu, zapravo, radi”, istakla je Miščević.

Ministar bez portfelja Branko Ružić istakao je da je do sada EU finansirala nekoliko veoma značajnih projekata u Novom Pazaru poput rekonstrukcije i revitalizacije vodosnabdevanja za šta je Luksemburg izdvojio 4.5 miliona evra.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacija Vlade Srbije obišla je sportsko sajamsku ustanovu Pendik gde je pušten u rad novi sistem grejanja.

Hala „Pendik“ izgrađena je polovinom 2012. godine kao glavni objekat za održavanje sportskih treninga i utakmica, ali i sajamske izložbe. Ovu dvoranu je, pak, bilo moguće koristiti samo leti, jer projekat izgradnje nije obuhvatio i instalaciju grejanja. Prošle zime, bila su održana samo tri sportska događaja i jedan sajam, tokom kojih su korišćene električne peći.

U projekat instaliranja grejanja uloženo je ukupno 85.260 evra, od čega su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRESa bespovratno uložile 61.480 evra, dok je grad obezbedio preostalih 23.780 evra. Radovi su obuhvatili instaliranje kotlarnice i razvodne mreže za grejanje i ventilaciju.

„Vlada Srbije i Evropska unija godinama unazad pružaju podršku za poboljšanje kvaliteta života stanovnika Novog Pazara i ovog dela zemlje. Novi sistem grejanja u hali „Pendik“ obezbediće uslove za treniranje i održavanje mnogih sportskih takmičenja i događaja na najvišem nivou i tokom zime“, rekao je Ružić.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRESa u Novom Pazaru finansiraju više od 30 projekata sa 1,4 miliona evra, među kojima su izgradnja malih brana za sprečavanje izlivanja reke Raške, instalacija novog sistema za grejanje u Gimnaziji, postavljanje vodovodne mreže u naselju Blaževo, kao i nabavka vozila za gradski vodovod i kanalizaciju“, izjavio je Mahmutović.

Delegacija je učestvovala i na okruglom stolu o početku pregovora sa EU i vladavinom prava u Srbiji.

Exit mobile version