Naslovna Mobile Auto Evropska investiciona banka obustavila odobravanje kredita Volkswagenu

Evropska investiciona banka obustavila odobravanje kredita Volkswagenu

Kako prenosi Tanjug, Evropska investiciona banka (EIB) obustavila je proces odobravanja kredita nemačkoj automobilskoj kompaniji Folksvagen.

Proces je obustavljen sve dok ne utvrdi da li su prethodna dodeljena sredstva možda iskorišćena za manipulacije vrednostima izduvnih gasova, javlja agencija Rojters.

“Iako nije dokazana nikakva povezanost izmedju zajmova EIB-a i spornih uređaja, banka još uvek ne može da isključi mogućnost povezanosti zabranjenog softvera sa delom zajma EIB-a Folksvagenu u iznosu od 400 miliona evra”, izjavio je predsednik te banke Verner Hojer novinarima u Briselu. Kako navodi Rojters, VW je 2014. godine u potpunosti otplatio zajam EIB-u.

“Kako bismo bili sigurni, odlučili smo da za sada zamrznemo dodelu novih kredita Folksvagenu”, izjavio je Hojer, dodajući da će rezulati istrage biti razmotreni najkasnije “u roku od godinu dana”.

Grupacija sa sedistem u Volfsburgu je ranije priznala da je u oko 11 miliona dizel automobila marke VW, “audi”, SEAT i “škoda” širom sveta, ugradila uredjaj sa softverom koji je lažirao podatke o emisiji gasova u laboratorijskim testiranjima, čime su zaobilaženi ekološki standardi sve dok američki regulator nije otkrio problem.

Američka vlada je tužila Folksvagen zbog instaliranja inkriminisanog uredjaja u gotovo 600.000 vozila prodatih u Americi izmedju 2009. i 2015. godine.

Izvor: Tanjug.rs

Exit mobile version