Naslovna Vijesti Evropske institucije pozvale London da ne odugovlači

Evropske institucije pozvale London da ne odugovlači

Poslanici Evropskog parlamenta pozvaće Veliku Britaniju da što pre pokrene proces razdruživanja od Evropske unije. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je Veliku Britaniju da što pre razjasni situaciju nastalu posle Bregzita.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je Veliku Britaniju da što pre razjasni situaciju nastalu posle Bregzita, naglasivši da pregovori o izlasku iz EU ne mogu početi dok London zvanično ne obavesti Brisel o ishodu referenduma 23. juna.

“Ne možemo ulaziti u produženi period neizvesnosti. Želeo bih da Ujedinjeno Kraljevstvo razjasni svoju poziciju, ne danas, ne sutra, ali što pre. Dok nas ne obaveste, nema pregovora” rekao je danas Junker na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta posvećenoj posledicama Bregzita.

Junker je rekao da se protivi tajnim i neformalnim pregovorima o izlasku Britanije iz EUi da “neće biti tajnih sastanaka između Britanije, nacionalnih vlada i komesara po hodnicima”. “To zabranjujem”, dodao je.

Britanija je nagovestila da bi podnošenje formalnog zahteva za izlazak iz EU moglo potrajati nekoliko meseci, možda i do oktobra čime bi preostalih 27 članica ostalo u političkoj neizvesnosti.

I holandsko predseništvo EU vrši pritisak na Britaniju da ne odugovlači. “Nikome, baš nikome ne ide u prilog produžena neizvesnost… Lopta je u dvorištu Londona”, rekala je holandska ministarka odbrane Žanin Henis-Plašertna sednmici Evropskog parlamenta.

Tusk: Poštujemo volju Londona, ali EU mora da poštuje svoje sporazume

Predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk poručio je, uoči samita lidera država i Vlada članica EU u Briselu, da bez formalnog obaveštenja Vlade Velike Britanije o ishodu referenduma
neće početi bilo kakvi razgovori o razvodu ili budućim odnosima EU i Ujedinjenog kraljetsva.

Tusk je novinarima rekao da se poštuje volja britanskih glasača, ali i EU mora da poštuje svoje sporazume.

U skladu sa njima, britanska vlada incira proces izlaska iz EU i to je jedini legalan način. Moramo biti strpljivi, rekao je Tusk i napomenuo da je EU spremna da već danas počne pregovore o razlazu, iako to nije scenario koji su želeli.

Merkel: U interesu Britanije da održi “bliske odnose” sa EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će uložiti “svu svoju snagu” da spreči deljenje Evropske unije posle odluke Velike Britanije da izađe.

Merkelova je u obraćanju Evropskom parlamentu ponovila da pregovori EU i Britanije neće početi dok London ne podnese zvanični zahtev za napuštanje EU.

Prema njenim rečima, u interesu je Velike Britanije da održi “bliske odnose” s EU i posle izlaska.

Nemačka kancelarka je dodala i da “ko god želi da napusi tu porodicu ne može da očekuje da nema više obaveze a da zadrži privilegije”.

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi da usvoje rezoluciju kojom pozivaju Veliku Britaniju da što pre pokrene proces razdruživanja od Evropske unije.

U nacrtu rezolucije navodi se da bi proces izlaska Velike Britanije iz EU trebalo da bude pokrenut čim britanski premijer Dejvid Kameron zvanično obavesti lidere EU o ishodu referenduma održanog 23. juna.

Kameron će sa liderima EU razgovarati o posledicama referenduma na samitu koji počinje danas popodne.

Države članice EU žele da što pre bude aktiviran član 50 Lisabonskog sporazuma kako bi se smirila tržišta i građani Evrope.

izvor: N1

Exit mobile version