Naslovna Tehnologija Facebook lansira svoj prvi satelit

Facebook lansira svoj prvi satelit

Facebook Chief Executive Mark Zuckerberg introduces a new feature called "Graph Search" during a media event at the company's headquarters in Menlo Park, California January 15, 2013. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR3CHPD

Najpopularnija društvena mreža Facebook iduće godine planira u orbitu poslati satelit koji će doneti internet u afričke domove.

Facebook se udružio s francuskom kompanijom “Eutelsat” pomoću koje će pokrenuti satelit i time osigurati pristup globalnoj mreži ljudima u podsaharskoj Africi.

Satelit će biti lansiran iduće godine, a u drugoj polovini 2016. internet će biti dostupan u 14 zemalja zapadne, istočne i južne Afrike. Pristup internetu u seoskim sredinama biće potpuno besplatan.

“Misija Facebooka je da poveže ceo svet i verujemo da sateliti igraju važnu ulogu u rešavanju značajnih prepreka koje postoje u povezivanju naroda Afrike s ostatkom sveta”, rekao je Kris Danijels iz Facebookove internet.org inicijative, koja je već povezala 20 država na mrežu.

Facebook i “Eutelsat” zakupiće satelit od izraelske kompanije “Spacecom” i koristiće ga odvojeno. Inače, Internet.org je kritikovan zbog ograničavanja usluga kojima se može pristupiti preko smartphone aplikacije – zasad samo zdravstvenim i finansijskim instrumentima i naravno Facebooku.

izvor: N1

Exit mobile version