Naslovna Vijesti Flavia Lattanzi: Ko je sudija koja je pokušala spasiti obraz Haškom tribunalu?

Flavia Lattanzi: Ko je sudija koja je pokušala spasiti obraz Haškom tribunalu?

Sutkinja Flavia Lattanzi, najiskusniji pravnik u Sudskom vijeću – profesorica međunarodnog prava na nekoliko evropskih univerziteta i članica nekoliko međunarodnih tijela za ratno i humanitarno pravo – izdvojila je svoje mišljenje protivno mišljenju sudija Antonetti i Mandiye – i time spasila obraz haaškom Sudu u ovoj besprimjernoj presudi” piše reditelj Haris Pašović.

Flavia Lattanzi, jedina se nije složila sa odlukom sudskog vijeća Haaškog tribunala da Vojislava Šešelja treba osloboditi po svim tačkama optužnice.

Ko je sutkinja koja je spasila obraz haaškom tribunalu?
Rođena je 1940. godine u Addis Abebi. Kao novorođena beba završila je u engleskom koncentracijskom kampu u Etiopiji zajedno s majkom, dok je njen otac bio zatvoren u Ugandi. Bila je jedino dijete mlađe od tri godine, koje je preživjelo taj kamp.

Još od šezdesetih godina je u pravu, na početku na brojnim međunarodnim konferencima, kongresima i seminarima o međunarovnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom kaznenom pravu.

Bila je predavač na Univerzitetima u Italiji, Bocvani, sarađivala s fakultetima u Njemačkoj, Španiji, Rumunijij, Češkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kao direktorica Međunarodnog magistarskog programa o saradnji u borbi protiv međunarodnog transnacionalnog kriminala.

Radiosarajevo.ba

Exit mobile version