Naslovna Sandžak Novi Pazar Glavni muftija Dudić i Kemal Bozaj o izborima za BNV

Glavni muftija Dudić i Kemal Bozaj o izborima za BNV

Novi Pazar – Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i Glavni muftija Mevlud Dudić danas je u Novom Pazaru razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji Mehmetom Kemalom Bozajem

Jedna od tema razgovora bili su i predstojeći izbori za Nacionalni savet Bošnjaka.

Kako je saopštila Informativa služba Mešihata IZ u Srbiji, ambasador Bozaj se interesovao za izbore za Nacionalni savet Bošnjaka.

Turski ambasador je izrazio nadu da će Bošnjaci nastupiti na jedinstvenoj listi kako bi formirali veće i ostvarili prava koja im se garantuju kroz ovu instituciju.

Muftija Dudić je u razgovoru ocenio da je “jedinstvo muslimana preduslov za prevazilaženje brojnih problema, ali uz postizanje konsenzusa oko tri principa: vera,islam, nacija Bošnjak i regija Sandžak”.

Informativna služba još navodi da je predsednik Mešihata IZ u Srbiji izrazio bojazan da aktuelna vlast u Beogradu “ne ponovi greške bivšeg režima od pre četiri godine kada je poništena izborna volja glasača i uveden posebna pravila za Bošnjake”.

Muftija Dudić je amabasadoru Turske zahvalio “na naporima koje ulaže na približavanju Turske i Bošnjaka Sandžaka”.

Nakon razgovora zajedno su obišli Isa-begov hamam u centru Novog Pazara i staru Novopazarsku Banju.

Ambasador Turske Bozaj posetu Novom Pazaru započeo je sinoć, prisustvujući završnoj svečanosti povodom obrezivanja 153 muslimanskih dečaka, koje je finansirala grupa “Prijatelji Sandžaka” iz Istanbula.

Exit mobile version