Naslovna Vijesti Svijet Gradonačelnik Londona protiv stranke – želi izlazak iz EU

Gradonačelnik Londona protiv stranke – želi izlazak iz EU

Gradonačelnik Londona i poslanik vladajuće Konzervativne stranke Boris Džonson izjavio je da će voditi kampanju za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, pred referendum zakazan 23. juna o tom pitanju.

“Vodiću kampanju za izlazak iz EU”, rekao je Džonson i dodao da neće učestvovati u televizijskim debatama protiv svoje stranke.

On je dodao da mu je bilo “teško” da donese odluku s obzirom da lično voli Evropu i Brisel u kojem je dugo živeo. Džonson je rekao da ne treba brkati “čudesa i godišnje odmore” u Evropi s političkim odlukama i projektima “koji decenijama prete da izmaknu demokratskoj kontroli”.

“S obzirom na vreme, britanski premijer Dejvid Kameron se dobro snašao u pregovorima sa evropskim partnerima. Međutim, niko ne može da pomisli da taj dogovor predstavlja suštinsku reformu EU i odnosa Velike Britanije s Unijom”.

Britanski premijer Dejvid Kameron krenuo je u političku bitku da ubedi Britance da 23. juna na referendumu glasaju za ostanak Velike Britanije u EU.

Kameron je u televizijskom intervjuu rekao da je jedino dobrim odnosima sa susedima, partnerima i prijateljima, moguće bolje se suočiti sa izazovima počev od Rusije do džihadista iz Islamske države na Bliskom istoku.

Lideri EU i Kameron postigli su u petak uveče u Briselu dogovor o ostanku Velike Britanije u EU. Britanski premijer je odmah posle dogovora saopštio da će obećani referendum o tom pitanju biti održan 23. juna.

Kameron, čija Konzervativna partija ima snažno evroskeptično krilo, rekao je da će ministri i drugi zvaničnici moći sami da odluče da li će se zalagati za ostanak ili za izlazak iz EU.

Nekoliko britanskih ministara je najavilo podršku Kameronu o ostanku zemlje u EU. Međutim, najveća nepoznanica do sada je bilo kako će se opredeliti uticajni torijevac, gradonačenik Londona Boris Džonson, koji je prethodnih meseci naginjao evroskepticima. Ministarka untrašnjih poslova Tereza Mej, mada se spekulisalo da je za Bregzit, potvrdila je da podržava dogovor koji je Kameron postigao.

Kamerona je podržala i ministarka za međunarodni razvoj Džastin Grining koja je takođe bila spominjana kao mogući zagovornik izlaska.

Za ostanak u EU će verovatno biti i ministar spoljnih poslova Filip Hamond, ministar zdravlja Džeremi Hant, ministarka obrazovanja Niki Morgan i ministar saobraćaja Patrik Meklohlin.

izvor: N1

Exit mobile version