Naslovna Sandžak Novi Pazar HAMIDOVIĆ O DIVLJOJ GRADNJI U CENTRU GRADA: Policija neće u asistenciju kod...

HAMIDOVIĆ O DIVLJOJ GRADNJI U CENTRU GRADA: Policija neće u asistenciju kod Zukorlića! video

Novi Pazar – Građevinska inspekcija u Novom Pazaru preduzela je sve aktivnosti predviđene zakonom, kako bi se sprečila negelana gradnja na gradskom trgu. Međutim, Policijska uprava u Novom Pazaru nije obezbedila traženu asistenciju za legitimisanje lica koja izvode radove i za obustavu izgradnje objekta.

Dogradnja na Fakultetu za islamske studije je mimo zakona i mora se zaustaviti, zaključio je glavni gradski urbanista Elvir Hamidović i objasnio da pored toga što se nelegalno gradi, zabrinjava činjenica da se uzurpira javna površina na kojoj ne sme da se bilo šta radi bez planske dokumentacije.

On je na konferenciji za novinare rekao da javna površina može biti i u vlasništvu pravnih i fizičkih lica, a da bilo kakvi radovi na njoj moraju biti u skladu sa planskom dokumentacijom.

“Zakoni, procedure i red se moraju poštovati, pogotovu kada su u pitanju verske zajednice, jer one moraju biti primer ostalim gradjanima. U ovom slučaju bi trebao da reaguje i Republički zavod za zaštitu spomenika, jer se objekat nalazi u neposrednom okruženju zone zaštite”,rekao je Hamidović.

On je pojasnio da dozvolu za izgradnju ne dobija niko čiji je zahtev suprotan planskom dokumentu i Zakonu o planiranju i izgradnji, te da tu nema mesta spekulacijama da postoje ustanove protiv kojih neko ima nešto protiv.

S obzirom da su u blizini i spomenici kulture koji su pod zaštitom, iz Gradske uprave Novom Pazara pozvali su i Zavod za zaštitu spomenika kulture da se oglasi.

Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Mensur Bulić rekao je novinarima da je gradjevinska inspekcija u spornom slučaju postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, bez ikakvih propusta.

On je istakao da se u ovom slučaju vode tri postupka, upravni, izvršni i krivični.

“Izvršni i krivični postupci se vode po inicijativi gradjevinske inspekcije, dok upravni vodi gradjevinski inspektor. Tokom upravnog postupka doneti su svi zakonom predvidjeni akti: rešenje o uklanjanju objekta, rešenje o zatvaranju gradilišta, stavljen je službeni znak da je gradilište zatvoreno, donet zaklučak o dozvoli izvršenja rešenja, podnete su i krivične prijave”, objasnio je Bulić.

On je istakao da su sve inspekcijske radnje završene osim zatvaranja gradilišta i legitimisanja radnika, jer je izostala asistencija policije koju su tražili više puta.

“Mi smo u skladu sa članom 81. Zakona o izgradnji I planiranju tražili policijsku pomoć, odnosno asistenciju više puta, ali je nismo dobili”, rekao je Bulić.

Podsetimo, novopazarska policija godinama nije izlazila na teren ni kako bi pružila asistenciju sudskim izvršiteljima koji su, prema odluci Višeg suda u Novom Pazaru više puta zakazalivali iseljenje Fakulteta za islamske studije iz dela zgrade na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru, koji je pravosnažnom presudom pripao “Unipromu”.

Exit mobile version