Naslovna Sandžak Novi Pazar Hidžab kao kulturni označitelj: Izložba fotografija u Novom Pazaru

Hidžab kao kulturni označitelj: Izložba fotografija u Novom Pazaru

hidzab-kao-kulturni-oznacitelj:-izlozba-fotografija-u-novom-pazaru

U muzeju “Ras” u Novom Pazaru otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Interpretacija drugosti – hidžab kao kulturni označitelj“, koja je deo projekta Akademske inicijative “Forum 10”. Cilj izložbe je da prikaže različite aspekte nošenja hidžaba, tradicionalne muslimanske marame koja pokriva kosu i vrat, a ostavlja lice otkrivenim.

Direktor Akademske inicijative Fahrudin Kladničanin istakao je da je hidžab važan simbol etničkog i verskog identiteta muslimansko-bošnjačkih žena u Novom Pazaru i okolini, ali i da je podložan različitim interpretacijama i diskursima.

“Hidžab ima dugu istoriju u našoj zajednici, koja je prošla kroz razne faze društvenih i političkih promena. Pedesetih godina prošlog veka, zara i feredža su bile zabranjene, a tokom socijalizma i devedesetih godina, hidžab je bio retka pojava. Međutim, nakon 2000-ih godina, došlo je do ponovnog vraćanja tradiciji, koja nije nužno negativna ili opterećujuća za žene koje nose hidžab”, objasnio je Kladničanin.

On je dodao da je hidžab često izložen negativnim stereotipima i predrasudama, posebno u medijima.

“Jedan od najčešćih diskursa koji se vezuje za hidžab je diskurs straha. Kada se želi nekoga da zastraši ili diskredituje, dovoljno je da se pokaže pokrivena žena i to se odmah tumači kao znak terorizma, ekstremizma ili radikalizma. To je veoma problematično i nepravedno prema ženama koje nose hidžab iz verskih ili kulturnih razloga, a ne iz političkih”, rekao je Kladničanin.

Fotografi Srđan Veljović i Irfan Ličina su od jula do septembra snimali portrete žena koje nose hidžab u Novom Pazaru i okolini, pokušavajući da prikažu njihovu raznolikost, lepotu i dostojanstvo.

Ličina je na otvaranju izložbe rekao da je ovaj projekat veoma značajan za promociju tolerancije i razumevanja među ljudima.

“Želimo da ove fotografije vide i ljudi koji ne žive u našem gradu, kako bi shvatili da pokrivene žene nisu ništa drugačije od ostalih žena, da imaju svoje snove, ambicije i prava, kako u islamskom svetu, tako i u Srbiji”, ocenio je Ličina.

Projekat “Interpretacija drugosti – hidžab kao kulturni označitelj“ podržala je Vlada Švajcarske, a sprovodi ga Hartefakt fond. Izložba će biti otvorena do kraja oktobra.

indeksonline.rs/Foto:E.Hajrović

Exit mobile version