Naslovna Vijesti Hrvatska vraća 200 migranata u Srbiju

Hrvatska vraća 200 migranata u Srbiju

Austrija i Slovenija su ograničile ulaz izbjeglica na 2.500 dnevno te primaju samo one iz ratom zahvaćenih područja.

Hrvatska je uputila dodatne snage interventne i granične policije za pojačani nadzor granice sa Srbijom, nakon što su od Slovenije primili obavijest o posljednjem potezu Austrije da pooštri kriterije za prihvat izbjeglica.

Proteklog vikenda iz Slovenije je vraćeno 200-tinjak migranata, koje će Hrvatska uputiti u Srbiju. Oni su trenutno smješteni u prihvatnim centrima za strance, potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Navedeno je i kako je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić angažirao dodatne snage interventne i granične policije koje će pojačano nadzirati granicu prema Srbiji, kako u pojasu granične crte, tako i u dubinskoj kontroli.

Hrvatski MUP je potvrdio i kako je informacija o pooštravanju kriterija za izbjeglice, koje je definirala Austrija, podijeljena i s policijama u Srbiji i Makedoniji.

Primaju po 2.500 izbjeglica na dan

Nakon Austrije, i Slovenija je ulaz izbjeglica ograničila na 2.500 dnevno te će prihvaćati samo osobe iz ratom zahvaćenih područja, a ne i one koji se u Njemačkoj ili Austriji žele pridružiti obiteljima, studirati ili tražiti posao.

“Brojka od 2.500 izbjeglica na dnevnoj bazi ne predstavlja problem po pitanju prihvata u Republici Hrvatskoj i daljnjeg transfera prema Republici Sloveniji, s obzirom da je upravo to prosječan broj osoba koje ulaze u Hrvatskoj na dnevnoj bazi posljednjih nekoliko tjedana”, navodi MUP Hrvatske.

O svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima koja se odnose na izbjegličku krizu, najavljeno je, razgovarat će se na sastanku šefova policija zemalja na izbjegličkoj ruti (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija). Sastanak će biti održan u četvrtak u Zagrebu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Exit mobile version