Naslovna Vijesti IEP POZIVA VLADU NA POŠTOVANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI!

IEP POZIVA VLADU NA POŠTOVANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI!

An aerial view of the Memorial Center in Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, June 20, 2015. Serbia warned that a resolution commemorating the 1995 Srebrenica massacre, which the United Nations Security Council is due to discuss on Tuesday, would only widen ethnic divides in neighbouring Bosnia. Picture taken on June 20. REUTERS/Dado Ruvic

Institut za evropske poslove iz Beograda (IEP), povodom 21. godišnjice zločina u Srebrenici, pozvao je Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srbije da na odgovarajući način poštuju usvojenu deklaraciju “o osudi zločina u Srebrenici” i prestanu sa relativizacijom ovog zločina.

Institut, u saopštenju, podseća da se u Deklaraciji, donetoj 31. marta 2010. godine, osuđuje zločin u Srebrenici “na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”, u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije za genocid.

Sud je, kako navodi IEP, u toj presudi presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane vojske Republike Srpske, ali je sud našao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu budući da nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid.

“Utvrđeno je van razumne sumnje da su snage bosanskih Srba i druge snage u periodu od 11. do 19. jula 1995. ubile između sedam i osam hiljada muškaraca bosanskih Muslimana različitih dobi. Utvrđeno je van razumne sumnje da ogromna većina pogubljenih nije ubijena u borbi, već su bili žrtve egzekucija”, dodaje se u saopštenju.

Pored potvrđivanja genocida u Srebrenici u presudi BIH protiv SRJ, Institut ističe da je i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu dosad u dve presude, Radovanu Karadžiću i Radislavu Krstiću, potvrdio genocid u Srebrenici.

Takođe se podseća da je Vlada Republike Srpske osnovala je Komisiju za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. u čijem je izveštaju utvrđeno je da je u Srebrenici “likvidirano više hiljada Bošnjaka, na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je izvršilac, pored ostalog, preduzeo mere prikrivanja zločina premještanjem tela”, iako nije naveden eksplicitno termin genocida, čime bi trebalo da se stavi tačka na licitiranje sa brojem žrtvama u Srebrenici.

Uzevši u obzir sve ove dokumente, IEP apeluje na nadležne organe Republike Srbije, da prestanu sa relativizacijom genocida u Srebrenici, da poštuju odluke međunarodno pravnih subjekata i prestanu da koriste ovaj zločin za dnevnopolitičke svrhe.

“Apelujemo na medije da bez lažne ”patriotske uzdržanosti” objektivno informišu građane o tome kako je u Srebrenici za samo nekoliko dana jula 1995. godine ubijeno više od 8.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti. Pozivamo i obrazovne institucije da reformišu udžbenike kako bi reflektovale gore navedene činjenice”, zaključuje se u saopštenju IEP.

Exit mobile version