Naslovna Zabava Zanimljivosti Inovativni lekovi do kraja godine na pozitivnoj listi

Inovativni lekovi do kraja godine na pozitivnoj listi

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da se prave novi rasporedi i prioriteti uvođenja tih lekova do 2020. godine.

“Struka će oceniti koji lekovi će biti na toj listi. Prioritet su oni koji su najpotrebniji i koji imaju najbolji efekat”, rekao je Lončar na konferenciji koju je u Beogradu organizovala Američka privredna komora.

Lončar je rekao da je Vlada Srbije pre dve nedelje formirala stručni tim koji je bavi tom temom i da su već obavljeni razgovori sa strukom. Prema njegovim rečima, ima više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova jer taj problem nije rešavan više od četiri godine.

Inovativni lekovi su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno, ali ne u toj kombinaciji.

Lončar je ocenio je potrebno odrediti rok u kome mora da se završi tender u zdravstvu, jer su javne nabavke veliki problem u tom sektoru. Istakao je da se, ako se tenderi ne završe do kraja godine, novac se vraća u budžet, a pacijenti ostaju bez leka ili aparata, a prave se i ogromne liste čekanja.

izvor: Tanjug/N1

Exit mobile version