Naslovna Sandžak INTERVJU – Nihad Hasanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara i predsednik SDP –...

INTERVJU – Nihad Hasanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara i predsednik SDP – Rešavamp višedecenijske probleme!

Rešavamo višedecenijske probleme

Novi Pazar – Godinu koja je na izmaku, obeležile su kapitalne investicije u putnoj, obrazovnoj, kulturnoj i sportskoj infrastrukturi. Radili smo na popravljanju kvaliteta života naših građana. Te investicije su vredne više od 16 miliona evra, kaže Nihad Hasanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara i predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP).

l Šta je realizovano od kapitalnih investicija?
-Zahvaljujući dobroj politici gradske vlasti i ministra Rasima Ljajića, dobili smo puno prijatelja u zemlji i inostranstvu i ove godine videli smo prve plodove takve politike. Izgradili smo tri velelepna objekta: školu i dečiji vrtić na Dojeviću i Dijagnostički centar u Opštoj bolnici. Ova investicija vredna je sedam miliona evra i poklon je naših prijatelja iz Ujedinjenih Arapski Emirata (UAE). Neizmerno smo im zahvalni što su prepoznali naše potencijale i procenili da je vredno da se u njih ulaže. Sva tri objekta smatramo krunom našeg rada i imaju istu važnost kao rešenje višedecenijskog problema vodosnabdevanja. Dijagnostički centar će približiti savremene medicinske usluge ne samo građanima Novog Pazara već i iz okolnih opština, koji više neće morati da idu u Kraljevo i Beograd na dijagnostikovanje jer će sve imati ovde. Škola i vrtić na Dojeviću su moderni objekti i imaju najbolje uslove. Zbog toga su i šablon i sve buduće školske ustanove će se upoređivati sa njima.. Oni za nas imaju i simboličnu ulogu, jer smo grad mladih, najmlađi grad u Evropi i naša želja je da obezbedimo dobru perspektivu za život i kvalitetno obrazovanje u kvalitetnim uslovima su prvi preduslov. Značajna investicija je i kompletna rekonstrukcija Ginekološko-akušerskog odeljenja u Opštoj bolnici. Vrednost radova je viša od milion evra i to finansira Turska agencija za razvoj (TIKA), koja je finansirala i radove u Školi za dizajn tekstila i kože i OŠ „Vuk Karadžić“ i poljoprivrednicima je podelila 90 hiljada sadnica maline. Sredstvima Ministarstva prosvete i Evropske investicione banke u OŠ „Desanka Maksimović“ radi se krov, gradi se učionički prostor i sportska sala. Od nemačke KfW banke dobili smo sredstva i izgradili smo novi toplovod, podstanice kotao i dimnjak u Gradskoj toplani i na taj način smo obezbedili kvalitetno grejanje za sve korisnike daljinskog grejanja.
l Radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju gradskih ulica još uvek traju. Koliko je do sada urađeno i kako ste obezbedili finansijska sredstva?
-Ove godine smo rekonstruisali i asfaltirali više desetina ulica i u toku su završni radovi u još tri ulice gde se radi postavljanje novih ivičnjaka, asfaltiranje, zamena drvenih bandera i rekonstrukcija javne rasvete. Posebno bih izdvojio radove u 63 ulice u naseljima Selakovac, Svojbor, Šutenovac, Mur, Deževski put, Dugalića brdo, Pobrđe, Ćerimidžinica i Svojbor, jer u njima rešavamo decenijske probleme sa kišnom i fekalnom kanalizacijom, vodovodnom mrežom i asfaltom. Za te radove izdvojeno je 360 miliona dinara iz kredita nemačke KfW banke. Parterno uređenje i produžetak pešačke zone, platoa kod Kulturnog centra i solitera na autobuskoj stanici, rekonstrukciju gradskog parka i Rekreacionog centra, kultivisanje i ozeljenjavanje gradskih površina, finansirali smo sopstvenim sredstvima, jer smo domaćinski raspolagali budžetom i štedeli na svakom koraku. Uporedo sa radovima na gradskom području, jesenas smo, sanirali skoro sve makadamske puteve na prigradskom i seoskom području. Asfalt su dobili prioritetni putni pravci u mesnim zajednicama Požega, Mur, Kominje, Postenje, Deževa i Lukare. U te poslove uložili smo oko 20 miliona dinara.
l Gradska vlast je optužena da pristupne puteve uređuje samo prema pravoslavnim verskim objektima. Koliko su te optužbe osnovane?
-Srbi su svedoci kako se Zukorlićeva politička opcija bunila zbog uređenja pristupnih puteva ka crkvama. Odgovorno tvrdim da će ova gradska vlast nastaviti da radi i pomaže svim građanima Novog Pazara bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Radićemo puteve i prema džamijama i prema crkvama. Održavaćemo i muslimanska i pravoslavna groblja i nikada ljude nećemo deliti prema veri i naciji. Novi Pazar je grad svih nas i svi u njemu imamo jednaka prava. SDP je građanska opcija, a ne verska sekta.
l Izgrađivana je i sportska infrastruktura. Koji su važni projekti u toj oblasti realizovani?
-Svakako kapitalna investicija je izgradnja atletskog stadiona. Radovi su kasnili zbog tehničkih problema u Ministarstvu omladine i sporta i 22. decembra potpisan je ugovor sa izvođačem radova. Ministarstvo omladine i sporta, grad Novi Pazar i Atletski savez Srbije u izgradnju će uložiti skoro 100 miliona dinara. Planirali smo da izgradnja atletskog stadiona bude završena sledeće godine. Od završenih projekata izdvajam izgradnju trim staze, tribina, parkinga i ulaza u Sportskom centru „Šutenovac“ i mini sportske terene kod OŠ „Vuk Karadžić“, Ugostiteljsko-turističke škole, na ušću Jošanice i Trnavice, kod dečijeg vrtića na magistralnom putu Novi Pazar-Ribariće, na Vojničkim livadama i u Bukrešu.
l Kad govorite o projektima koji su završeni, koji su u toku i čija realizacije tek predstoji, zašto često pominjete nagomilane decenijske probleme?
-To su činjenice. U ovom gradu se često govori o decenijskim problemima, a mi govorimo o njihovom rešavanju. Nažalost, to je naša realnost i posledica nebrige, kako sa nivoa republike tako i sa lokalnog nivoa, koje se ogledalo u neradu i nepoštenju prethodne vlasti Sulejmana Ugljanina i njegove SDA. Oni su radili samo u svom interesu i za svoj džep. To se promenilo pre sedam godina kada je SDP preuzela rukovođenje gradom. Sada je svima vidljivo kako se stvari menjaju na bolje i to je rezultata odlične saradnje gradske vlasti sa Vladom Srbije i ministrom Ljajićem bez čije nesebične podrške od ovoga ništa ne bi bilo. Žao mi je, što u odnosu na Novi Pazar, Sjenica i Tutin sve više zaostaju u razvoju. Taj jaz danas je očigledan. U te dve opštine, još uvek u životu se održavaju retrogradne političke strukture zaglavljene u devedesetim godinama prošlog veka. Nadam se, da će 2016. godina biti prelomna i za njih i da ćemo na kraju godine kovoriti o kapitalnim projektima i u te dve opštine.
Autor: S.Novosel – Danas.rs

Exit mobile version