Naslovna Vijesti Izbeglice počele da napuštaju Idomeni

Izbeglice počele da napuštaju Idomeni

Izbeglice su počele dobrovoljno da napuštaju Idomeni, improvizovani kamp kod grčko-makedonske granice, rekao je portparol grčkog Koordinacionog tela za rešavanje izbegličke krize Jorgos Kiricis. On je rekao da za sada otišlo oko 800 ljudi, a da će za najviše dve nedelje biti premešteni u neki od organizovanih prihvatnih centara.

Kiricis kaže da policija neće nasilno razmeštati izbeglice iz idomenija, već će ih informisati da je “balkanska izbeglička ruta” zatvorena i da put ka zapadu Evrope ne mogu da nastave put preko Makedonije.

Prema njegovim rečima, grčke vlasti će te izbeglice i migrante ohrabrivati da uđu u autobuse koji će ih prevesti na mesta sa boljim uslovima za život.

“Verujemo da će Idomeni biti ispražnjen za jednu do dve nedelje”, rekao je Kiricis, napominjući da se u tom mestu kod graničnog prelaza sa Makedonijom nalazi oko 12.000 ljudi, od kojih su polovina žene i deca, koji poslednjih dana žive u blatu.

Kiricis je istakao da će dislokacija izbeglica biti povezana i sa dogovorom koji će EU postići sa Turskom oko readmisije imigranta koji se sada nalaze na grčkoj teritoriji.

izvor: N1

Exit mobile version