Naslovna Vijesti Svijet Izbeglice sada biraju opasniju rutu – preko Mediterana

Izbeglice sada biraju opasniju rutu – preko Mediterana

Izbeglice više nisu prva vest evropskih medija – u martu je prvi put posle 15 meseci broj ljudi koji su ilegalno ušli u Evropu manji nego u prethodnom mesecu. Ali dotok izbeglica nije prestao. Sada sve više njih bira opasniju rutu – preko Mediterana ka Italiji.

Skoro 1.500 migranata, među kojima mnogo žena i dece, spaseno je u poslednja dva dana na Mediteranu, kod libijske obale, saopštila je danas italijanska obalska straža.

UNHCR je prošle nedelje saopštio da je skoro 14.500 migranata stiglo u Italiju preko Libije, od početka godine, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine.

Evropa se uzda u Ankaru. Turski patrolni brod presreo je rano jutros kod Ajvadžika čamac sa 51 izbeglicom i vratio ih na obalu.

Oni koji su već nedeljama zaglavljeni u Grčkoj ne znaju šta mogu da očekuju.

“Sve je problem. Ničega nema. Ni hrane ni vode, ni mesta za spavanje”, priča Karim Abuhava, jedan od migranata.

Izbeglice u Pireju su danas opet protestovale. Neće u Tursku, a ne zna se ni da li Turska hoće da ih primi, jer se na njih ne odnosi Briselski dogovor.

“Došli smo čamcima i onda su nas dovezli pravo ovde. Nemamo nikakve informacije, niko nam ne govori ništa. Nema nikakvih popusta za porodice kojima je ovde teže nego onima koji su stigli sami”, navodi Muhamed Javat.

Grupa od oko 300 migranata sukobila se danas sa policijom na grčko-makedonskoj granici. Oni su gađali policajce kamenicama, a policijske snage povukle su se iz tog područja i nisu hapsili počinioce, saopštile su grčke vlasti.

Oni se još uvek nadaju da će granice otvoriti i da će oni koji su bliži Makedoniji pre proći.

izvor: N1

Exit mobile version